Mainos

Saddam uskoo sodan olevan ovella

Irakin johtaja Saddam Hussein vakuuttaa mieluummin kuolevansa kuin lähtevänsä maanpakoon. Amerikkalaisen CBS-televisioyhtiön haastattelussa Saddam kertoo myös, että hänellä ei ole mitään yhteyksiä Osama bin Ladenin kanssa. Saddam antaa myös ymmärtää, että YK:n vaatimien ohjusten tuhoaminen ei tule kyseeseen.

Saddam Hussein

Saddam Hussein pysyy uhmakkaana uhkaavan sodan edessä. Amerikkalaisen CBS-televisioyhtiön haastattelussa hän vakuuttaa pysyvänsä Irakissa, syttyi sota tai ei. Näin Saddam teki selväksi amerikkalaisille, että vaikka muista asioista neuvoteltaisiinkin, hänen omasta asemastaan ei neuvotella. Yhdysvallat on esittänyt, että sota voitaisiin välttää, jos Irakin johtaja lähtisi maasta. Saddam vakuuttaa haastattelussa myös, että hänellä ei ole yhteyksiä Osama bin Ladenin kanssa.

Saddam Hussein kertoi odottavansa sodan alkavan pian, mutta halusi haastaa Yhdysvaltain presidentti George Bushin julkiseen väittelyyn sodan tarpeellisuudesta. Irakin johtaja antoi ensimmäisen haastattelunsa amerikkalaismedialle noin kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Mahdollisen sodan lähestymisen näkee Bagdadissa mm. länsimaisista ihmiskilvistä, jotka haluavat suojata voima- ja vesilaitoksia kaupungissa. Pommituksien alkaminen on entistäkin todennäköisempää, jos Irak ei ryhdy tuhoamaan kiisteltyjä ohjuksiaan. Saddam antaa ymmärtää haastattelussa, että ohjuksia ei tuhota. Tosin Irakin varapääministeri on vakuuttanut, että päätöstä al-Samoud-ohjusten tuhoamisesta ei ole vielä tehty. YK odottaa kuitenkin Irakilta virallista vastausta asetarkastajien johtajan Hans Blixin kirjeeseen, jossa tiedusteltiin Irakin ohjussuunnitelmista.

Kiistellyt ohjukset ovat oleellisia, sillä jos Irak jättää ne tuhoamatta, Yhdysvallat voi saada helpommin taakseen turvallisuusneuvoston jäsenmaita ja siten YK:n valtuutuksen sotaan. Asetarkastajien mukaan ohjuksien hävittäminen on aloitettava viimeistään ensi lauantaina.

CBS-televisioyhtiön tekemä haastattelu näytetään Yhdysvalloissa myöhemmin tänään kahdessa erillisessä ohjelmassa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 26.02.2003)


Islamilaiset maat harkitsevat öljyn käyttämistä aseena

Islamilaiset maat aikovat harkita öljyn käyttämistä painostuskeinona niin, että Irakin vastainen sota saadaan estettyä, sanoi Malesian pääministeri Mahathir Mohamad . Menettelytavasta ei hänen mukaansa ole vielä päätetty.

Mahathir puhui Kuala Lumpurissa järjestetyn islamilaisten maiden järjestön (OIC) kokouksen päätteeksi. Kokouksessa käsiteltiin Irakin kriisiä. Järjestön jäseninä on maailman suurimpia öljyntuottajia. Mahathirin mukaan on esitetty, että islamilaiset maat käyttäisivät öljyvarojaan lännen painostamiseen.

-Kuinka tämä tehtäisiin on toinen kysymys, mutta yksimielisyys on olemassa siitä, että näitä kysymyksiä on ajateltava, Mahathir sanoi.

-Tämä on jotakin hyvin vaarallista ja joidenkin mukaan se saattaisi aiheuttaa paljon jälkiseurauksia, pääministeri jatkoi.

OIC:n jäsenet ovat puhuneet voimakkaasti sotaa vastaan mutta samalla vaatineet Irakia toteuttamaan YK:n päätöslauselman 1441 ehdot.

Islamilaiset maat kehottivat edellee Irakia täyteen yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)


Yhdysvallat sanoo tekevänsä kaikkensa siviiliuhrien välttämiseksi mahdollisen Irakin sodan aikana. Siviilikärsimysten uhka on nousemassa koko ajan suuremmaksi polittiseksi kysymykseksi Washingtonissa.

Washingtoniin asiantuntijana kutsuttu Elisabeth Rehn sanoo, että Irakin sota olisi valtava humanitäärinen katastrofi.

(Huomenta Suomi 26.02.2003)

Irakin kysymys on tulehduttanut pahasti Euroopan johtajien välejä. Ranskan presidentti Jacques Chirac tapaa tänään Yhdysvaltoja tukevan Espanjan pääministerin Jose Maria Aznarin.

(Huomenta Suomi 26.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.