Saddam sai kuolemantuomion

Irakin entinen presidentti Saddam Hussein on tuomittu kuolemaan. Saddam määrättiin hirtettäväksi syyllisenä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Jos vetoomustuomioistuin ei löydä huomautettavaa, kuolemantuomio hirttämällä pannaan täytäntöön 30 päivän sisällä.

Irakin entinen presidentti Saddam Hussein on tuomittu kuolemaan. Saddam määrättiin hirtettäväksi syyllisenä rikoksista ihmisyyttä vastaan oikeudenkäynnissä, joka käsitteli Dujailin shiiakylän asukkaiden joukkosurmaa. Lähes 150 kyläläistä sai kuolemantuomion Saddamia vastaan tehdyn murhayrityksen jälkeen vuonna 1982.

Myös Irakin entinen päätuomari Awad Hamad al-Bander sekä Saddamin velipuoli Ibrahim al-Tikriti saivat kuolemantuomion osallisuudestaan Dujailin kyläläisten kuolemantuomioihin.

Irakin entinen varapresidentti Taha Jassin Ramadan sai puolestaan elinkautisen tuomion ja kolme muuta syytettyä tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen.

Sen sijaan tuomioistuin katsoi, että todisteet eivät riittäneet entisen Baath-puolueen johtoon kuuluneen Mohammad Azzawi al-Alin tuomitsemiseen, joten hänet vapautettiin syytteistä.

Oikeusistunnon aluksi päätuomari määräsi Yhdysvaltain entisen oikeusministerin Ramsey Clarkin poistumaan oikeussalista. Saddam kuunteli tuomiotaan silmin nähden järkyttyneenä. Kun tuomion ankaruus selvisi, Saddam puhkesi huutamaan:

- Kauan eläköön Irakin kansa. Jumala on suuri. Jumala on suurempi kuin miehittäjä.

Neljä vartijaa johdatti entisen diktaattorin ulos oikeussalista.

Shiiat juhlivat kaduilla

Saddamin ja kahden muun syytetyn saamia kuolemantuomioita aletaan käsitellä jo huomenna vetoomustuomioistuimessa ilman erillistä pyyntöä. Käsittely kestää oikeuden päätuomarin mukaan kuukauden. Päätöksen antamispäivää ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

Jos vetoomustuomioistuimen tuomarit löytävät perusteita tuomion kyseenalaistamiseen, Saddamia odottaa vielä uusi oikeudenkäynti. Muussa tapauksessa kuolemantuomio hirttämällä pannaan täytäntöön 30 päivän sisällä päätöksestä.

Niin syyttäjällä kuin puolustuksellakin on oikeus valittaa erityistuomioistuimen tuomiosta yhdeksänjäseniselle vetoomustuomioistuimelle. Kuolemaan tai elinkautiseen vankeuteen tuomittujen tuomiot viedään kuitenkin vetoomustuomioistuimeen automaattisesti.

Elokuussa aloitettu, niin sanottua kurdeihin kohdistettua Anfal-operaatiota koskeva toinen oikeudenkäynti jatkuu vetoomustuomioistuimen käsittelyn aikana. Jos tuomio pidetään voimassa, Saddam teloitetaan ja muut oikeusprosessit raukeavat.

Irakin vahva jakautuminen näkyi reaktioissa tuomioon. Bagdadin sunnialueilla puhkesi taisteluita kapinallisten ja Yhdysvaltain johtamien joukkojen välillä. Samaan aikaan Saddamin valtakaudella vainotut shiiat ryntäsivät kaduille juhlimaan.

Presidentti Jalal Talabani kommentoi Saddamin tuomiota varovaisin sanankääntein.

- Uskon, että oikeudenkäynti oli oikeudenmukainen, Ranskassa valtiovierailulla oleva Talabani tyytyi toteamaan.

Irakin hallitus sanoi Saddamin saaneen ansionsa mukaan. Sunniparlamentaarikkojen suusta kuultiin kuitenkin syytöksiä, joiden mukaan tuomio oli poliittinen.

Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähettiläs Zalmay Khalilzad sanoi tuomioiden olevan "merkittävä virstanpylväs" Irakille. Hän katsoi niiden ilmentävän irakilaisten tahtoa.

Bush: Saddamin tuomio virstanpylväs

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush luonnehti Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin tuomiota virstanpylvääksi, joka merkitsee "liikahdusta matkalla demokratiaan".

Saddamin kuolemantuomio on Bushin mielestä myös "merkittävä saavutus" Irakin nuorelle demokratialle ja sen perustuslailliselle hallitukselle. Bush esitti arvionsa aiemmin tänä iltana lentokentällä ollessaan lähdössä vaalikiertueelle Nebraskaan ja Kansasiin.

- Tuomio on virstanpylväs Irakin kansan pyrkimyksissä korvata tyrannin valta oikeusvaltiolla, Bush sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Lue lisää:

Lue lisää: Saddamin tuomiosta ulkomaisilta uutissivustoilta: BBC, CNN, New York Times, Dagens Nyheter, Die Welt

Lue myös:

    Uusimmat