Mainos

Saddam oikeudessa kurdien murhista

Saddam kumppaneineen tappoi syytteiden mukaan yli 180 000 kurdia kemiallisilla aseilla vuonna 1988.

Irakin entinen presidentti Saddam Hussein palasi tänään oikeuden eteen kuulemaan syytteitä kurdien kansanmurhasta. Saman syytteen sai yksi hänen sotilaskomentajistaan.

Lisäksi Saddamia ja kuutta sotilasjohtajaa syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syyttäjien mukaan Saddamin hallinto tappoi 5000 kurdia kemiallisilla aseilla vuonna 1988 Halabjan kylässä. Pääsyyttäjä sanoi, että hänellä on ääninauha ja papereita, jotka todistavat Saddamin itsensä määränneen kemialliset iskut kurdikyliin.

Kaikkiaan pommituksissa ja tuhansien kylien tuhoamisessa kuoli 182 000 kurdia ns. Anfal-hyökkäyksessä, jota hallitus luonnehti lailliseksi kurdikapinan kukistamiseksi Iranin-sodan aikana.

Oikeudenkäynnissä oli joitakin Saddamin lakimiehiä, mutta Saddamin pääasianajaja Khalil al-Dulaimi ei ollut paikalla. Puolustus on boikotoinut meneillään olevan oikeudenkäynnin monia istuntoja.

Todistajat kertoivat, kuinka he selvisivät hengissä vuonna 1988, kun Saddamin armeija surmasi kurdeja. Tuolloin 12-vuotias Taimor Abdallah Rokhzai kertoi, että kyläläisiä vietiin kylän ulkopuolelle ojan reunalle ja ammuttiin siinä. Rokhzai näki, kuinka hänen äitinsä, sisarensa ja kymmenet muut ammuttiin. Hän itse sai osuman olkapäähänsä ja kaatui ojaan, mutta kiipesi sieltä ylös sotilaiden lähdettyä. Hän kertoi paenneensa yli peltojen, joiden ojat olivat täynnä ruumiita.

Paimentolaiset auttoivat Rokhzaita monta vuotta ennen kuin hän palasi Pohjois-Irakiin.

- Kun Irakin tiedustelujoukot saivat tietää, että olin ainoa todistaja, joka oli nähnyt joukkomurhan, he lähettivät väkeään tappamaan minut, Rokhzai kertoi edelleen.

Saddam sai marraskuun alussa kuolemantuomion 148 shiiamuslimin surmauttamisesta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.