Mainos

Saddam-oikeudenkäyntiä lykättiin taas

Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin oikeudenkäyntiä lykättiin jo toistamiseen. Saddamia syytetään mm. 180 shiiamuslimin joukkomurhasta vuonna 1982.

Saddam Hussein tuotiin jälleen tänään oikeuden eteen Bagdadissa viiden viikon tauon jälkeen. Istunto kesti vain kolmisen tuntia, minkä jälkeen oikeudenkäyntiä päätettiin siirtää ensi viikon maanantaihin.

Lykkäyksellä haluttiin antaa puolustukselle lisää aikaa löytää uusi asianajaja. Entisen varapresidentin Taha Jassin Ramadanin asianajaja surmattiin kuun alussa, eikä hän ole suostunut ottamaan vastaan oikeuden nimittämää juristia.

Syytettyjen penkillä on Saddamin ja Ramadanin lisäksi kuusi muuta miestä, kaikki entisen Baath-puolueen kermaa. Heidän uskotaan osallistuneen shiiamuslimien joukkomurhaan Dujailin kylässä vuonna 1982.

Saddam kuljetettiin oikeustalolle myöhässä Koraani kainalossaan. Hän närkästyi, kun tuomari kysyi syytä viivästykseen:

- Ne toivat minut ovelle ja panivat rautoihin. Ei syytettyä voida tuoda käsiraudoissa.

Saddam kertoi myös joutuneensa nousemaan portaita pitkin oikeussaliin, koska hissi oli rikki. Tuomari lupasi välittää hänen valituksensa eteenpäin, mutta sekään ei riittänyt rauhoittamaan entistä diktaattoria.

- En halua, että kerrot heille. Haluan, että annat määräyksen. He ovat tunkeutujia ja miehittäjiä, ja sinun on määrättävä heitä, Saddam vaati.

Tuomioistuin ehti kuulla Saddamin lisäksi syyttäjän ensimmäistä silminnäkijätodistajaa, entistä tiedustelu-upseeria. Miehen lausunto oli nauhoitettu videolle, koska hän oli vakavasti sairas, kun Saddamin vastaisia todisteita ryhdyttiin keräämään. Hän menehtyi vähän aikaa sitten.

Parisataa ihmistä kerääntyi jälleen Dujailin kaduille vaatimaan Saddamin teloittamista. Samanlainen mielenosoitus järjestettiin 19. lokakuuta, jolloin oikeudenkäynti alkoi.

Väkivalta on varjostanut oikeudenkäyntiä. Kaksi Saddamin hallinnon johtajia puolustanutta asianajajaa on aiemmin ammuttu, tutkinnanjohtajan salamurhaa on valmisteltu ja todistajia peloteltu. Osa todistajanlausunnoista kuullaankin oikeudessa näkösuojan takaa.

Saddamin oikeudenkäynti alkoi 19. lokakuuta, mutta se keskeytettiin 40 päiväksi, jotta puolustus ehtisi valmistautua riittävän huolellisesti.

Irakin entistä johtajaa syytetään 180 shiiamuslimin joukkomurhasta Dujailin kaupungissa Bagdadin pohjoispuolella vuonna 1982.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 28.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.