Mainos

Saddam Husseinin toinen oikeudenkäynti alkoi

Saddam ja kuusi muuta ovat syyteessä Irakin joukkojen vuonna 1988 toteuttamista järjestelmällisistä kurdikylien tuhoamisista.

Irakin entisen presidentin Saddam Husseinin toinen oikeudenkäynti on alkanut tänään. Saddamia ja kuutta muuta syytetään kurdien kansanmurhasta 1980-luvun lopulla.

Oikeudenkäynnin aluksi Saddam kiisti jälleen koko Yhdysvaltain tukeman oikeudenkäynnin laillisuuden eikä suostunut minkäänlaiseen yhteistyöhön. Hän kieltäytyi myös vastaamasta syyllisyyttään koskevaan kysymykseen.

Saddam on syytteessä Irakin joukkojen vuonna 1988 toteuttamasta niin sanotusta Anfal-kampanjasta. Kampanjan aikana surmattiin joidenkin arvioiden mukaan jopa 100 000 kurdia ja tuhottiin 3000 kurdikylää. Saddamin lisäksi syytettynä on muun muassa hänen serkkunsa, kemikaali-Alin lisänimellä tunnettu Ali Hassan al-Majid.

Irakin joukkojen väitetään käyttäneen Anfal-kampanjan aikana sinappi- ja hermokaasuja hyökkäyksissä, joiden tavoitteena oli ajaa kurdit kodeistaan Irakin viranomaisten valvomiin "kollektiivikyliin". Eloon jääneitä vangittiin, kidutettiin, raiskattiin ja hajotettiin eri puolille Irakia. Juuri kemikaali-Alin väitetään antaneen määräyksen myrkkykaasuiskuista kurdeja vastaan.

-Tekojen barbaarisuutta on vaikea käsittää, pääsyyttäjä Munqith al-Faroon sanoi.

Oikeudelle tullaan esittämään laajalti todistusaineistoa, jota on on koottu muun muassa lukuisista joukkohaudoista.

Saddamin ja muiden syytettyjen odotetaan perustelevan hyökkäysten oikeutusta sillä, että kurdikapinalliset olivat syyllistyneet maanpetokseen liittoutumalla Irakin arkkivihollisen Iranin kanssa.

Kaikki seitsemän syytettyä ovat Anfalin tapahtumien vuoksi syytteessä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, minkä lisäksi Saddamia ja al-Majidia vastaan on nostettu vielä vakavampi syyte kansanmurhasta. Kaikista syytteistä voidaan tuomita kuolemanrangaistus.

Saddamia saattaa odottaa kuolemantuomio myös ensimmäisestä, Dujalin kylän verilöylyä koskeneesta oikeudenkäynnistä. Sen tuomiot on määrä julistaa lokakuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.