Mainos

Saddam Husseinin kakkosmiehen väitetään kuolleen Irakissa

Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin oikea käsi Ezzat Ibrahim al-Douri on surmattu Irakissa.

Maan viranomaisten mukaan al-Douri kuoli hallituksen joukkojen ja sunnikapinallisten välisissä taisteluissa Hamrinin alueelle noin 150 kilometriä Bagdadista pohjoiseen.  

Arabiankielinen tv-kanava al-Arabiya on esittänyt valokuvan, jossa näkyy al-Douria muistuttava punertavahiuksinen mies. Tieto on toistaiseksi vahvistamaton. Viranomaiset tutkivat parhaillaan al-Douriksi epäillyn surmatun henkilön dna:ta. Kuoleman kiistää Saddamin ajan Irakin valtapuolue Baath, jonka toiminta kiellettiin 2003. 

Yhdysvallat kaatoi Saddamin keväällä 2003 ja hajotutti Baath-puolueen. Sunnien johtaman puolueen jäseniä siirtyi aseelliseen oppositioon, myös al-Douri, josta tuli maanalaisen Baathin johtaja. Moni kapinallisten riveihin siirtyneistä oli sotilas, kuten kenraali al-Douri. 

Irakin shiia-johtoista hallitusta vastaan taistelleen al-Dourin väitetään sittemmin siirtyneen nykyisen Isisin taakse baathilaisten sisäisen riitojen seurauksena.

Pelätty kenraali

Isisin ja al-Dourin välisestä yhteistyöstä ei ole kuitenkaan varmaa tietoa. Erään arvion mukaan al-Douri pyrki käyttämään Isisiä käsikassarana vallatakseen Bagdadin, mutta Isis puolestaan halusi käyttää baathisteja hyväkseen saadakseen itselleen sunnien tukea. 

Vuonna 1942 syntynyt Al-Douri oli kotoisin läheltä Saddamin kotikaupunkia Tikritiä. Hän oli Saddamin brutaalin hallinnon pelätyimpiä henkilöitä. 

1980-luvulla hän osallistui julmiin hyökkäyksiin kurdeja vastaan, muun muassa kemiallisin asein Halabjassa. Ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen 1990-luvun alussa al-Douri kukisti verisesti Irakin eteläosissa tapahtuneen kansannousun. 

Kuollut jo useasti

Vuonna 1988 vielä vallassa olleessaan Al-Douri yritettiin murhata shiiaenemmistöisessä Karbalassa. Maan alle siirryttyään hänen on raportoitu kuolleen jo useasti. Al-Dourin kerrotaan myös sairastaneen jo pitkään leukemiaa. Vuonna 1999 hän oli sairaalahoidossa Itävallassa.

Al-Dourin tytär ja Saddamin yksi pojista, myös erittäin pelätty ja vihattu Uday, olivat lyhyen aikaa naimisissa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.