Saddam Husseinin kakkosmiehen väitetään kuolleen Irakissa

Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin oikea käsi Ezzat Ibrahim al-Douri on surmattu Irakissa.

Maan viranomaisten mukaan al-Douri kuoli hallituksen joukkojen ja sunnikapinallisten välisissä taisteluissa Hamrinin alueelle noin 150 kilometriä Bagdadista pohjoiseen.  

Arabiankielinen tv-kanava al-Arabiya on esittänyt valokuvan, jossa näkyy al-Douria muistuttava punertavahiuksinen mies. Tieto on toistaiseksi vahvistamaton. Viranomaiset tutkivat parhaillaan al-Douriksi epäillyn surmatun henkilön dna:ta. Kuoleman kiistää Saddamin ajan Irakin valtapuolue Baath, jonka toiminta kiellettiin 2003. 

Yhdysvallat kaatoi Saddamin keväällä 2003 ja hajotutti Baath-puolueen. Sunnien johtaman puolueen jäseniä siirtyi aseelliseen oppositioon, myös al-Douri, josta tuli maanalaisen Baathin johtaja. Moni kapinallisten riveihin siirtyneistä oli sotilas, kuten kenraali al-Douri. 

Irakin shiia-johtoista hallitusta vastaan taistelleen al-Dourin väitetään sittemmin siirtyneen nykyisen Isisin taakse baathilaisten sisäisen riitojen seurauksena.

Pelätty kenraali

Isisin ja al-Dourin välisestä yhteistyöstä ei ole kuitenkaan varmaa tietoa. Erään arvion mukaan al-Douri pyrki käyttämään Isisiä käsikassarana vallatakseen Bagdadin, mutta Isis puolestaan halusi käyttää baathisteja hyväkseen saadakseen itselleen sunnien tukea. 

Vuonna 1942 syntynyt Al-Douri oli kotoisin läheltä Saddamin kotikaupunkia Tikritiä. Hän oli Saddamin brutaalin hallinnon pelätyimpiä henkilöitä. 

1980-luvulla hän osallistui julmiin hyökkäyksiin kurdeja vastaan, muun muassa kemiallisin asein Halabjassa. Ensimmäisen Persianlahden sodan jälkeen 1990-luvun alussa al-Douri kukisti verisesti Irakin eteläosissa tapahtuneen kansannousun. 

Kuollut jo useasti

Vuonna 1988 vielä vallassa olleessaan Al-Douri yritettiin murhata shiiaenemmistöisessä Karbalassa. Maan alle siirryttyään hänen on raportoitu kuolleen jo useasti. Al-Dourin kerrotaan myös sairastaneen jo pitkään leukemiaa. Vuonna 1999 hän oli sairaalahoidossa Itävallassa.

Al-Dourin tytär ja Saddamin yksi pojista, myös erittäin pelätty ja vihattu Uday, olivat lyhyen aikaa naimisissa.  

Lue myös:

    Uusimmat