Saddam asetti ehtoja YK:n asetarkastuspäätökselle

Saddam Hussein on asettanut useita ehtoja YK:n asetarkastuspäätökselle. Saddamin mukaan Irak on valmis harkitsemaan yhteistyötä YK:n kanssa, jos tekeillä oleva turvallisuusneuvoston päätöslauselma ei ole ainoastaan veruke Yhdysvaltojen sotatoimille Irakissa.

Saddam Hussein sai eilen länsimaisen vieraan, Itävallan oikeistopoliitikko Jörg Haiderin. Heidän keskustelunsa aikana Saddam asetti Irakin asetarkastuksia koskevalle YK:n päätöslauselmalle useita ehtoja: Päätöslauselman tulee kunnioittaa YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Lisäksi Irakin suvereenisuus, turvallisuus ja itsenäisyys on taattava. Saddam vaati myös, että päätöslauselma ei saa kätkeä sisäänsä Yhdysvaltojen pahoja aikeita.

YK:ssa päätöslauselmasta on kinattu jo viikkoja. Nyt ratkaisu näyttäisi olevan lähellä, sillä nimettömänä pysyttelevän yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan päätöslauselmasta olisi tarkoitus äänestää torstaina. Sitä ennen Yhdysvalloilla ja sen liittolaisella Britannialla on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

Sekä Ranska että Venäjä ovat ilmoittaneet yksikantaan, etteivät he hyväksy sellaista sopimusta, joka oikeuttaisi Yhdysvallat sotatoimiin Irakia vastaan.

Valkoisesta talosta kerrotaan, että presidentti Bush ei ole päättänyt sotatoimista Irakiin. Yhdysvallat on kuitenkin koonnut joukkojaan ja kalustoaan Persianlahden alueelle. Irakissa puolestaan ei juuri ole nähty merkkejä valmistautumisesta sotaan, mutta Saddam Hussein on sanonut Irakin olevan valmis taisteluun.

(MTV3)

Sodan kannatus laskenut Britanniassa

Britit kannattavat sotatoimia Irakiin nyt vähemmän kuin kertaakaan sen jälkeen, kun maan pääministeri Tony Blair otti sodan mahdollisuuden ensimmäistä kertaa esille elokuussa.

ICM-tutkimuslaitoksen marraskuun alussa tekemässä kyselyssä sotilaallisen iskun ilmoitti hyväksyvänsä 32 prosenttia briteistä eli kuusi prosenttia vähemmän kuin viikkoa aikaisemmin. Sodan vastustajien määrä oli lievässä nousussa: iskua ilmoitti vastustavansa 41 prosenttia kyselyyn vastanneista. Epätietoisia sotatoimien tarpeellisuudesta oli 27 prosenttia vastanneista.

Sanomalehti Guardianin teettämään kyselyyn vastasi hieman yli tuhat ihmistä. Britannian hallitus on tukenut voimakkaasti Yhdysvaltojen linjaa, joka on korostanut sodan tarpeellisuutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat