Mainos

Sadattuhannet surivat vuosi sitten murhattua Bhuttoa

Pakistanissa on muisteltu vuosi sitten murhattua entistä pääministeriä Benazir Bhuttoa. Satojatuhansia surevia ihmisiä kokoontui Bhutton hautapaikalle Gardi Khuda Bakhshin pikkukaupunkiin.

Bhutton leski, Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari sanoi televisiopuheessaan Intiaan viitaten, ettei sota ole ratkaisu alueen ongelmiin. Zardari painotti etenkin vuoropuhelun tärkeyttä.

Pakistanin ja Intian välit ovat kiristyneet Mumbain terrori-iskujen jälkeen. Pakistan siirsi eilen lisäjoukkoja Intian vastaiselle rajalle.

Itkeviä ihmisiä on virrannut kohti Bhutton hautapaikkaa Etelä-Pakistanissa. Ihmisiä on tullut paikalle junilla, busseilla, kuorma-autoilla, rekoilla ja jalkaisin. Monet ovat nukkuneet yönsä taivasalla jäätävässä säässä.

Tariq Waseem, 25-vuotias opiskelija, käveli yhdessä kymmenen ystävänsä kanssa 400 kilometrin mittaisen matkan parin viikon aikana ollakseen mukaan vuosipäivän tilaisuudessa. Ystävistään poiketen hän käveli paljain jaloin.

- Eivät nämä ole kivuliaat, Waseem sanoo ylpeänä näyttäen rakkoja täynnä olevia jalkapohjiaan.

- Nämä ovat lahja marttyyrikuoleman kärsineeltä johtajaltani.

Surijat metallinpaljastimien läpi

Turvatoimet oli murhan vuosipäivänä kiristetty äärimmilleen, ja kaikki surijat joutuivat kulkemaan metallinpaljastimen läpi hautapaikalle päästäkseen. Presidentti Zardarin oli määrä puhua seremoniassa Bhutton hautapaikalla, mutta turvallisuussyistä ajatuksesta päätettiin luopua.

Zardari pysytteli viiden kilometrin päässä Bhutton suvun kotitilalla Nauderossa yhdessä pariskunnan kolmen lapsen kanssa.

Nauderoon kokoontuneet ministerit ja kansanedustajat viettivät yhdessä presidentin kanssa hiljaisen hetken samaan aikaan, kun Bhutto vuosi sitten kuoli.

Benazir Bhutto surmattiin kesken vaalitilaisuuden Rawalpindin kaupungissa. Hän oli vain kaksi kuukautta aiemmin palannut maanpaosta. Surmatyö syöksi Pakistanin useita kuukausia kestäneisiin levottomuuksiin. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon on luvannut, että Bhutton surmasta käynnistetään riippumaton tutkinta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.