Mainos

Sadattuhannet seurasivat Djindjicin hautajaisia

Serbian aiemmin tällä viikolla murhattu pääministeri Zoran Djindjic (kuvassa) haudattiin tänään. Hautajaisia ja hautajaissaattuetta oli seuraamassa Belgradin kaduilla jopa satojatuhansia ihmisiä. Tuhansia ihmisiä virtasi belgradilaiseen kirkkoon, jossa siunaustilaisuus järjestettiin. Lisäksi tuhansia kynttilöitä, kukkia ja Djindjicin valokuvia kantaneita ihmisiä odotti ulkopuolella. Murhatun pääministerin arkku oli kirkossa kiedottuna Serbian lippuun. Tilaisuuden jälkeen arkku laskettiin maahan Belgradin päähautausmaalla sotilaallisin kunnianosoituksin. Tykinlaukaukset kajahtivat ennen arkun laskemista.

Korkea-arvoisia vieraita

Hautajaisiin osallistui useita länsimaisia johtajia, muun muassa Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ja EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi, sekä naapurimaiden pääministereitä. Suomen pääministerin ja ulkoministerin henkilökohtaisena edustajana hautajaisissa oli Elisabeth Rehn. Paikalla oli myös Djindjicin leski Ruzica sekä heidän kaksi lastaan, ministereitä, kirkonmiehiä ja armeijan korkeimpia upseereita. Myös Djindjicin äiti oli suremassa poikaansa.

Serbian poliisi kertoi myöhään eilen pidättäneensä murhatutkimusten yhteydessä jo 181 ihmistä. Serbiviranomaiset ovat syyttäneet murhasta järjestäytynyttä rikollisuutta. Sisäministeri Dusan Mihaljovic sanoi uutistoimisto Betan mukaan poliisin tietävän, kuka antoi murhaan määräyksen ja kuka sen teki.

Djindjic oli ensimmäinen murhattu eurooppalainen pääministeri sitten Olof Palmen. Belgradin kaduille taas oli viimeksi kerääntynyt yhtä suuri väkijoukko vuonna 2000, kun silloinen oppositio - Djindjicin ja muiden uudistusmielisten johtamana - marssi vastustaakseen Jugoslavian entistä presidenttiä Slobodan Milosevicia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.