Mainos

Sadattuhannet saattavat vielä paeta Darfurista

Väkivaltaisuuksien koettelemalta Darfurin alueelta saattaa avustusjärjestöjen mukaan lähteä lähipäivinä noin 200 000 uutta pakolaista kohti Tshadia.

Jopa 200 000 sudanilaispakolaista saattaa pyrkiä turvaan Tshadiin vielä lähipäivinä. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että uusien levottomuuksien puhkeaminen Sudanin hallitusta tukevien arabijoukkojen eli janjaweedien ja afrikkalaista alkuperää olevien kapinallisryhmittymien välillä voi ajaa pakosalle ison joukon liki miljoonasta Darfurin alueelle vielä jääneestä ihmisestä.

Avustusjärjestöt miettivätkin nyt kuumeisesti, mistä löytää vettä mahdollisille uusille tulokkaille, kun äärettömän karuihin oloihin autiomaan ja savannin rajamaastoon on jo valmiiksi leiriytynyt 180 000 länsisudanilaista.

Kiperään vesikysymykseen haetaan apua muun muassa modernista satelliittitekniikasta, jota käyttämään pakolaisjärjestö on lennättänyt Tshadiin ranskalaisen huippuasiantuntijan. Timanttien ja kullan etsintään erikoistunut Alain Gachet ehti sunnuntaina osoittaa, että avustusjärjestöjen valitsemista neljästä uudesta leiripaikasta vain yhden alueelta löytyisi riittävästi vettä.

Kapinalliset: Kansainväliset joukot tarpeen

Sudanin hallitusta vastaan taisteleva Sudanin vapautusarmeija (SLA) on vedonnut kansainväliseen yhteisöön, jotta se lähettäisi joukkojaan Darfuriin suojaamaan paikallisia asukkaita arabijoukoilta. Sudanin ulkoministeri Mustafa Ismail puolestaan kyseenalaisti BBC:n haastattelussa tarpeen lähettää kansainvälisiä joukkoja sodan repimälle alueelle ja korosti, että hallitus tekee voitavansa riisuakseen arabijoukot aseista.

Lisäksi Sudanin tiedotusministeriö raportoi, että Darfuriin olisi jo sijoitettu 50000 poliisia ja että liki 90 000 pakolaista olisi palannut kotiin. Ministeriö esitteli myös tilastoja, joiden mukaan sata väkivaltaisuuksiin osallistunutta on pidätetty ja niin arabi- kuin kapinallisjoukkojen riveistä 17 sotilashenkilöä on toimitettu vankilaan.

Sudanin uutistoimiston julkaiseman hallituksen raportin mukaan Darfuriin on muun muassa lähetetty lähes 46 000 tonnia ruoka-apua.

Inhimillisen hädän keskellä propagandasota käy kiivaana, sillä hallituksen mukaan ruoka- ja lääkeavun perille pääsyn estävät juuri kapinallisjoukot eivät janjaweedit.

Neuvotteluista ei tietoa

Hallitus ilmaisi raportissa halukkuutensa palata takaisin rauhanneuvotteluihin. Neuvottelujen käynnistyminen näyttää kuitenkin toistaiseksi olevan hämärän peitossa, sillä kapinallisten joukosta ei löydy intoa neuvotteluille ennen kuin hallitus riisuu aseista arabijoukkiot.

Sekä Britannia että Australia ovat luvanneet lähettää Sudaniin rauhanturvaajia, jos YK:n turvallisuusneuvosto päättää rauhanturvaoperaatiosta.

Euroopan unionin ulkoministerit puolestaan kokoontuvat huomenna keskustelemaan Darfurin-tilanteesta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.