Mainos

Sadat viljelijät hakeneet lopettamistukea

(MTV3/Anne Sjöholm)

Sadat viljelijät ovat hakeneet lopettamistukea sokerijuurikkaasta luopumiseen heti ensimmäisenä hakupäivänä. On hyvinkin mahdollista, että tukea riittää vain niille, joiden hakemus tuli tänään postitse Maaseutuvirastoon. Tilanne kuitenkin muuttuu täysin, jos sokeriteollisuus hakee lopettamistukea.

EU haluaa, että sokerituotantoa leikataan Euroopassa kymmenen prosenttia. EU houkutteleekin nyt viljelijöitä tekemään lopettamisratkaisuja tarjoamalla lopettamistukea. Suomessa tukea on tarjolla vilejlijöille 9 000 sokeritonnin edestä. Lopettamistuki vastaa noin puolentoista vuoden tuloja sokerijuurikkaasta, ja on keskikokoisella kymmenen hehtaarin tilalla noin 11 700 euroa.

Maa- ja metsätalousministeriössä on laskettu, että tuki riittäisi noin 145 keskikokoiselle sokerijuurikastilalle. Suomessa on noin 1900 tilaa, jotka voivat tukea hakea.

Hakemuksia tuli tänään - hakuajan ensimmäisenä päivänä - useita satoja. Jos tämänpäiväisen postin mukana tulleet hakemukset ylittävät 9 000 sokeritonnin kiintiön, lopettamistuki jaetaan tasan tuon viljelijäjoukon kesken, ja myöhemmin hakemuksensa jättävät jäisivät tässä tapauksessa ilman.

Lopettamistukea saaneet viljelijät voivat vielä kieltäytyä tuesta ja jatkaa viljelyä, koska tuki olisi tässä tapauksessa pienempi kuin täysimääräinen tuki. Jos joku viljelijä kieltäytyy tuesta, muut tukea saaneet saavat tukea enemmän.

Tilanne muuttuu kuitenkin täysin, jos Suomen viimeinen sokeritehdas haluaa sulkea ovensa kokonaan tai haluaa rajoittaa tuotantoaan enemmän kuin EU:n vaatimat 10 prosenttia. Tässä tapauksessa viljelijöiden hakemukset mitätöityvät, ja teollisuus pääsee vaikuttamaan siihen, ketkä viljelyä jatkavat ja ketkä lopettavat.

Sucros haluaa tietenkin jatkaa tuotantosopimuksia niiden viljelijöiden kanssa, jotka sijaitsevat mahdollisimman lähellä tehdastasta. Näin kujetuskustannukset jäävät mahdollisimmat pieniksi.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.