Mainos

Sadat suomalaiset hakevat Subutexia Riiasta

Poliisi ja tulli ovat voimattomia niin kauan kuin Subutexin haltijalla on lääkärin kirjoittama resepti eikä hallussa oleva annos ylitä 28 tablettia.

Yli 600 suomalaista narkomaania ja huumeiden katukauppiasta käy säännöllisesti hankkimassa huumeriippuvaisten hoitoon tarkoitettua Subutex-lääkettä Riiasta. Huumeena käytettynä Subutex vastaa lähinnä heroiinia.

Helsingistä järjestetään Latvian pääkaupunkiin viikoittain yksi tai kaksi Subutex-matkaa. Esimerkiksi viime viikonloppuna Riiassa kävi noin 50 suomalaisen Subutex-matkailijan ryhmä.

Poliisi ja tulli eivät voi puuttua asiaan niin kauan kuin Subutexin haltijalla on lääkärin kirjoittama resepti eikä hallussa oleva annos ylitä 28 tablettia.

Lain mukaan matkailija voi tuoda maahan myös 60 kappaletta esimerkiksi Diapamia tai Dormicumia. Nämä rauhoittavat lääkkeet ovat yleisiä huumeiden katumarkkinoilla.

Subutex-matkailusta Riikaan on nopeasti kehittynyt erittäin tuottavaa liiketoimintaa sen jälkeen kun reseptitehtailu Tallinnassa pistettiin kuriin. Subutexia hakeneet ovat kertoneet, että matka Helsingistä Riikaan maksaa 370 euroa. Hintaan sisältyy lääkärissä käynti tietyllä klinikalla ja kahden viikon Subutex-annos.

- Varovasti arvioiden kysymyksessä on jo satoihin tuhansiin euroihin nouseva liiketoiminta. Jokainen bussilastillinen tuottaa matkanjärjestäjälle ja lääkärille noin 6000 euroa, laskee Suomen poliisin yhteyshenkilönä Tallinnassa toimiva poliisineuvos Harri Alhainen.

Alhainen on vedonnut Latvian poliisi- ja lääkeviranomaisiin, että nämä puuttuisivat eräiden lääkäreiden holtittomaan reseptien kirjoitteluun.

Alhainen ihmettelee myös laivayhtiöiden toimintatapoja. Monet yhtiöt ovat kieltäytyneet ottamasta joitakin Subutex-matkailijoita laivaan Tallinnassa Riian matkan jälkeen.

- Jos nämä nimeltä tunnetut henkilöt ovat "mustalla listalla" ja ei-toivottuja laivalle, niin miksi heidät otetaan menomatkalle Helsingistä, mutta ei paluumatkalle Tallinasta, Alhainen kysyy.

Osa Subutex-matkailijoista päätyy Tallinnassa Suomen suurlähetystön konsuliasiakkaiksi. He pyytävät konsulivirastolta ns. hädänalaisen matkustajan apua eli paluulippua Suomeen. Lippu voidaan myöntää, mutta sen hinta on maksettava valtiolle takaisin. Subutex-matkailijalta rahoja ei yleensä saada.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.