Mainos

Sadat matkustajat kateissa aluksen upottua Indonesiassa

Aluksen matkustajista on löydetty vasta muutamia kymmeniä. Suomalaisia ei ilmeisesti ole ollut onnettomuusaluksella.

Satojen ihmisten uskotaan kuolleen matkustaja-aluksen upottua myrskyssä Jaavan rannikolla Indonesiassa. Laivalla oli onnettomuushetkellä ainakin kuusisataa ihmistä, mutta vain joitakin kymmeniä oli iltapäivään mennessä saatu pelastettua.

Senopati-lautta upposi puolenyön aikoihin lauantain vastaisena yönä, kun se oli matkalla Borneon saarelta Jaavalle. Viranomaisten mukaan jättimäiset aallot olivat pyyhkineet aluksen kannen yli.

Pelastustöitä hankaloittivat huono sää ja kova merenkäynti, jonka vuoksi muilla laivoilla oli vaikeuksia päästä turmapaikalle. Apuun lähetettiin muun muassa helikoptereita ja laivaston aluksia.

Turma-aluksen tarkasta matkustajamäärästä liikkui heti onnettomuuden jälkeen eri tietoja. Indonesian laivaston edustajan Toni Syaifulin mukaan laivan omistaja ilmoitti, että aluksella oli 542 matkustajaa ja 63 miehistön jäsentä. Matkustajamäärä perustuu myytyihin matkalippuihin.

Laivat ja muut alukset ovat suosittuja kulkuvälineitä Indonesiassa, joka koostuu 17 000 saaresta. Turvamääräyksiä ei kuitenkaan aina noudateta, ja aluksilla on usein matkustajia, joita ei ole listattu luetteloihin.

Paniikkia ennen uppoamista

Matkustaja-alus Senopati ennen uppoamistaan

Alustavien tietojen mukaan alus oli kärsinyt vuodosta. Laivan kapteeni oli viimeisessä radioyhteydessään kertonut, että alus oli pahasti vahingoittunut ja kallistunut.

Pelastetut matkustajat sanoivat, että aallot olivat yltyneet yhä korkeammiksi ennen uppoamista.

- Noin yhdentoista aikaa illalla ihmiset olivat todella paniikissa, koska tunsimme laivan heiluvan rajusti. Ihmisiä pyydettiin laittamaan pelastusliivit ylleen ja ripustautumaan lauttoihin, kuvaili eräs laivalla matkustanut.

- Etsin tytärtäni, mutta oli liian pimeää. Yhtäkkiä tuntui kuin laiva olisi pettänyt ja murtunut, mutta en tiedä mitä tarkalleen tapahtui.

Matkustajat olivat pudonneet mereen. He ehtivät kellua vedessä tuntikausia pelastusliiviensä varassa, ennen kuin ohi kulkeneet kalastajat poimivat heidät veneeseensä.

Toisen pelastuneen matkustajan kuvauksen mukaan alus oli kääntynyt ylösalaisin ennen uppoamistaan. Ihmiset myös taistelivat pelastusliiveistä, kun laivan kallistuma oli saanut autot törmäilemään toisiinsa alakannella.

Suomalaisia ei ilmeisesti onnettomuusaluksella

Suomen Jakartan-suurlähetystö ei ole saanut tietoonsa, että Indonesiassa uponneessa laivassa olisi ollut suomalaisia.

Ulkoministeriöstä vastattiin aamulla STT:n tiedusteluun, että lähetystö jatkaa tilanteen seuraamista ja on yhteydessä paikallisiin viranomaisiin. Aamun tietojen mukaan uponneessa laivassa ei ollut suomalaisia, mutta ministeriö muistutti tiedon olevan vielä vailla varmistusta.

Aasia on erityisesti reppumatkalaisten suosiossa, eikä heidän liikkeistään yleensäkään ole tarkkaa tietoa.

Suomi on EU:n puheenjohtajamaana ilmaissut surunvalittelunsa Indonesian hallitukselle ja kansalle lauttaturman vuoksi. Lisäksi Suomi on esittänyt osanottonsa onnettomuudessa kuolleiden perheille ja ystäville.

(MTV3-STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.