Sadat keltaiseen verryttelyasuun pukeutuneet seniorimiehet kääntävät katseita joka viikko Turussa – "Tämä porukka pysyy poissa terveyskeskuksista"

"Ei taida toista tämänkaltaista ryhmää löytyä Suomesta?" 1:56

Turussa Kupittaan urheiluhalliin on kokoontunut jo 50 vuoden ajan keskiviikkoisin satoja keltaiseen verryttelyasuun pukeutuneita miehiä. Nämä Aarnen Talliin kuuluvat reippaat seniorit pitävät yllä kuntoaan viikoittaisilla tapaamisillaan. Vaikka ikää onkin useammalla osallistujalla kertynyt jo 90 vuotta, ei veljelliseltä kilpailultakaan voida aina välttyä.

– En ole kuullut, että olisi tämänkaltaista ryhmää missään muualla päin Suomea. Haastetta olemme kyllä heitelleet, mutta vastaanotto on ollut tähän mennessä aika vaisua, kertoo Aarnen Tallin tallimestari Markku Sariola.

Parhaimmillaan Kupittaan urheiluhallissa on ollut treenaamassa yli 500 miestä. Sopu on herrasmiesten keskuudessa kuitenkin aina antanut sijaa.

– Onhan se välillä ahdasta liikkua nurkissa. Meilläkin on erilaisia ryhmiä, jotka liikkuvat ja harjoittelevat hieman erilaisilla nopeuksilla. Välillä tietysti tulee ohitustilanteita, mutta ei kuitenkaan mitään vaarallista, naurahtaa tallimestari Sariola.

Mennään, eikä meinata

Yksi Aarnen Tallin vakiojumppareista on lähes 80-vuotias turkulainen Simo Rivala. Rivala on kuulunut talliin jo viidentoista vuoden ajan.

– Tämä on kiva sosiaalinen tapahtuma. Tämä porukka pysyy poissa terveyskeskuksista, kertoo hyväntuulinen Rivala.

Kunnioitettavasta iästä huolimatta Rivalalla riittää virtaa painaa harjoitukset täysillä läpi. Vaikka hiki virtaakin, ei Rivalan mukaan sovi unohtaa harjoittelussa hurttia huumoria.

– Välillä pintaan nousee tuskanhiki, kun tietää, ettei pysty enää mihinkään, nauraa Rivala.

Lenkkipolulta 700 seniorin liikuttajaksi

Aarnen Tallin juuret saivat alkunsa aikanaan kuinkas muutenkaan kuin lenkkipolulta. Tuolloin 1970-luvun alussa pientä aktiivista lenkkiporukkaa vetänyt Aarne Haahtela vei joukkonsa vastavalmistuneeseen Kupittaan urheiluhalliin harjoittelemaan. Tuskin silloin edes Haahtela itse olisi arvannut, että joukkoon kuuluisi tulevaisuudessa yli 700 seniorikuntoilijaa.

Vuosien aikana tallille ovat muotoutuneet myös omat leikkimieliset säännöt. Ikärajaksi Aarnen Talliin on asetettu 60 vuotta, jotta määrä ei kasvaisi liian suureksi. Myös yksi säännöistä kertoo, että politiikasta ei harjoittelun lomassa sovi puhua.

– Eihän tälle säännölle mitään erityistä syytä ole. Politiikka nostaa ja herättää kuitenkin tunteita. Me yritämme keskittyä täällä urheilemiseen ja olemaan rauhallisia, päättää tallimestarin virkaa tekevä Sariola nauraen.

Lue myös:

    Uusimmat