Mainos

Sadat kansalaisjärjestöt vastustavat MAI-sopimusta

Kansalaisjärjestöt ovat aloittaneet mittavan kampanjan OECD:n monenkeskistä investointisopimusta vastaan. Lähes 300 järjestöä 50 maasta julkisti maanantaina yhteisen vetoomuksensa, jossa vaaditaan sopimusneuvottelujen lykkäämistä.

Vetoomuksen mukaan hiljaisuudessa valmisteltu sopimusluonnos nostaa sijoittajien oikeudet kauas hallitusten, kansalaisten ja ympäristön oikeuksien yläpuolelle. Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. Maailman Luonnon Säätiö ja Kansainvälinen Greenpeace ja Suomessa mm. Luonnonsuojeluliitto sekä Maan ystävät.

Suomen Luonnonsuojeluliiton mukaan investointisopimus rajoittaisi selvästi hallitusten mahdollisuuksia säännellä ulkomaisia investointeja ja valuuttakauppaa. Vetoomuksessa vaaditaan, että sopimuksesta poistetaan ulkomaisille sijoittajille ja yhtiöille kaavailtu oikeus haastaa valtio riitojenratkaisuelimeen. Sopimuksen mukaan yhtiö tai sijoittaja voisi haastaa valtion, jos se katsoo tämän rajoittavan voitonmahdollisuuksiaan.

Kannanotossa kritisoidaan myös sitä, että sopimusluonnoksessa rajoitetaan valtioiden mahdollisuuksia tasapainottaa valuuttakeinottelua ja arvopaperisijoitusten virtoja. Järjestöjen mielestä hallitusten on varmistettava, etteivät ne joudu maksamaan oikeudestaan asettaa esimerkiksi ympäristö- tai turvallisuusstandardeja, vaikka niiden noudattaminen aiheuttaisikin velvoitteita investoijille.

Neuvotteluihin vaaditaan jatkossa tähänastista enemmän avoimuutta. MAI-sopimuksesta on neuvoteltu keväästä 1995 lähtien, ja nykyisen aikataulun mukaan neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen ensi huhtikuussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.