Mainos

Sadat hevoset kärsivät vuosia - "Teurastamo olisi pelastus"

Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopran mukaan Suomessa niin sanotut pullahevoset kiertävät vuosia, kun kukaan ei halua maksaa eläimen lopettamisesta aiheutuvia kuluja.

Nettipalstat ovat täynnä entisiä ravihevosia, joita saa jopa ilmaiseksi tai hinta on korkeintaan muutamia satasia.

– Jos suomalaiset oppisivat syömään hevosenlihaa, niin tämä parantaisi hevosten oloja. Teurastamot maksaisivat silloin hevosenlihasta selvää rahaa. Tällöin teurastamoon päätyisivät myös pullahevosiksi kutsutut vanhat ravihevoset, jotka ovat jalkavammojen vuoksi ratsastuskelvottomia. Nyt hevoset kiertävät, kun kukaan ei halua maksaa kuluja, toteaa Leyser-Kopra.

Teurastamoon otetaan vain eläimiä, joiden paperit ovat kunnossa eikä niillä ole lääkekuuri päällä.

Pullahevosia päätyy nyt hevoshullujen nuorten tyttöjen hevosiksi, jos perheellä ei ole varaa ostaa kunnon hevosta.

– Halpaa hevosta myyvät vetoavat nuorten tyttöjen tunteisiin, jos sinä et tätä ota, niin hevonen päätyy metwurstiksi, sanoo Leyser-Kopra.

Hyvä hevonen maksaa Leyser-Kopran mukaan 5000-10 000 euroa. Huippuratsut maksavat jo kymmeniä tuhansia euroja.

Hevosia hylätään kesälaitumille ja talleille

Leyser-Kopra suree sitä, että yleinen taloustilanne näkyy eläinten huonona hoitona. Kun raha-asiat menevät huonosti, ensimmäisenä kärsivät eläimet. Hevosille annettaan huonompaa ruokaa ja sairas eläin jätetään hoitamatta.

Usein hevoset viedään kesäksi vuokralaitumelle eikä näitä eläimiä sitten haeta pois. Syksyn tullen eläimiltä loppuu sitten syötävä ja juotava. Laitumenvuokraaja on tällöin vastuussa hylätyn hevosen ylläpidosta.

Samanlainen ongelma on tuttu myös hevostalleille. Nuori tyttö saa tallipaikan halvemmalla, kun lupautuu hoitamaan itse hevosen ja karsinan siivouksen. Kun maksut jäävät rästiin, hevonen jää myös hoitamatta. Niin vastuu hevosen hoidosta siirtyy tallipaikan vuokraajalle. Vuokranantajan tulee hoitaa hevosta kuin omaansa.

Hylätyt hevoset koiran ruuaksi

Käräjäoikeus voi velvoittaa hevosen omistajan hakemaan eläimen laitumelta kolmen kuukauden kuluessa.

– Tämä ei välttämättä lopeta hevosen kiertolaiselämää vaan usein omistaja siirtää hevosen toiseen paikkaan. Tallinpitäjät ovat jonkin verran varoittaneet toisiaan, mutta joskus kuluja aiheuttava hevonen halutaan vaan pois omasta tallista, paljastaa Leyser-Kopra.

Turun kaupungin eläinsuojeluvalvojana toimiva Heidi Leyser-Kopran mukaan hylätyt hevoset lopetetaan usein tilalla ja kaivetaan maahan. Tästäkin tulee kuluja kaivinkoneenkuljettajan palkan vuoksi. Toinen tapa on pyytää metsästäjä lopettamaan hevonen ja syöttää liha koirille.

– Tämä on hevoselle jopa armollisempi tapa kuin kuljettaa trailerilla satoja kilometrejä teurastamolle, pohtii Leyser-Kopra.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.