Mainos

Sadat aivokuvatut ovat altistuneet säteilyn yliannostukselle USA:ssa

Aivohalvausepäilyn vuoksi yhdysvaltalainen Ryanne Kim joutui pään CT-kuvaukseen, eli tietokonekerroskuvaukseen. Vuorokausi kuvauksen jälkeen naisen hiukset alkoivat pudota.

- Kuvauksen aikana tunsin ohimoillani polttavan tunteen. Näin kirkkaan, oranssin valon, joka tuntui todella kuumalta. Hoitajat neuvoivat minua kuitenkin pysymään aloillani, jotta kuvaus onnistuisi ja pääsisin kotiin lapseni luokse. Seuraavana päivänä hiuksia pestessäni käsiini jäi kourallinen hiuksia. Sen jälkeen taas uusi kourallinen ja uusi kourallinen, kuvailee Kim.

Kim oli saanut kuvauksessa yliannostuksen säteilyä. The New York Times -lehden mukaan sadat Yhdysvalloissa aivojen CT-kuvauksissa olleet kärsivät nyt erilaisista oireista, muun muassa hiustenlähdöstä.

Kyseenalaisia CT-kuvauksia on tehty muun muassa maineikkaalla Cedars-Sinain lääkäriasemalla Los Angelesissa ja Saint Josephin lääkäriasemalla Burbankissa, Kaliforniassa.

Hiustenlähtö on oireista kuitenkin vaarattomin, sillä säteilyn yliannostus saattaa lopulta aiheuttaa kuvatuille henkilöille syövän tai aivovaurion.

13 kertaa voimakkaampi säteily kuin yleensä

Potilaiden kerrotaan altistuneen säteilyn yliannostukselle siksi, että kuvauslaitteita ei ole käytetty oikein. Esimerkiksi Huntsvillen sairaalassa tehdyissä CT-kuvauksissa potilas altistettiin 13 kertaa voimakkaammalle säteilylle kuin tietokonekerroskuvauksissa yleensä.

Sairaalan työntekijät kertovat altistaneensa potilaat voimakkaalle säteilylle, jotta kuvaus onnistuisi hyvin, selviää laitteet toimittaneen yrityksen, GE Healtcaren, tekemästä selvityksestä.

Huntsvillessa kuvatut potilaat kertovat kärsivänsä paitsi hiustenlähdöstä, myös pääkivusta, muistinmenetyksestä ja sekavuudesta.

Virheellisen käytön lisäksi nyt on kyseenalaistettu myös laitevalmistajien vastuu. Onko kuvauslaitteet valmistettu oikein ja onko laitevalmistaja opastanut laitteiden käyttäjiä riittävästi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.