Mainos

Sadan kunnan Suomi sai puolueilta pakit

SDP:n puheenjohtaja korosti kuitenkin, että kuntaliitoksia tarvitaan.

Suomen kuntaluvun rajaaminen sataan ei saa kannatusta suurimmilta puolueilta. Kuntien talous- ja rahoitusfoorumin vaalipaneelissa ajatus näin rankasta karsinnasta ei saanut kannatusta keneltäkään.

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma korosti kuitenkin, että kuntaliitoksiakin tarvitaan. Kokoomusta edustanut kansanedustaja Jan Vapaavuori taas totesi, että jos rajaksi olisi asetettu 200 kuntaa, olisi se voinut jo saada hänen tukensa.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen taas muistutti, että kuntien lukumäärän rajaaminen ei ole avain säästöihin. Kustannukset tulevat kuitenkin palvelujen järjestämisestä.

Pakkoliitoksille ei vaalien alla lämmitty

Pakkoliitosten puolesta kukaan viiden suurimman puolueen panelisteista ei liputtanut. Erityistarkkailuun vastikään otetut 15 kuntaa voivat tosin liitoksiin päätyä, jos vuonna 2009 valmistuvissa selvityksissä ei muuta tietä löydy ulos umpikujasta, Vanhanen totesi.

Samalla hän huomautti, että monet näistä kriisikunnista ovat laajoja ja vähäväkisiä kuntia Pohjois-Suomessa. Niiden ongelma on matalat tulot ja suuret kulut.

Heinäluoma taas korosti, että nyt odotetaan kuntien vastauksia puitelakiin ja palvelujen tarjoamiseen. Jos uudistus vetää vesiperän, ollaan uudessa tilanteessa, joka pitää harkita uudestaan. Nyt ei kuitenkaan ole vielä uusien linjauksien aika.

- Ei tule uusia avauksia hallitusneuvotteluissa, jos se meistä riippuu, Heinäluoma sanoi.

Täysi yksimielisyys syntyi siitä, että ajatus erityissairaanhoidon siirrosta kunnilta valtiolle ei ole hyvä ajatus. Vanhanen epäili, että siten syntyisi kiusaus siirtää potilaita erityissairaanhoitoon löyhin perustein. Heinäluoma lupasi, että hanke toteutetaan heti, kun Suomi saa Norjan öljyn.

Vanhanen uskoi terveyspalvelujen järkeistämiselle olevan vielä paljon tilaa. Erikoistuneempaa hoitoa voisi hänen mielestään hyvin keskittää selvästi enemmän - esimerkiksi vaativia leikkauksia.

- En koe mitään ongelmaa lähteä silmäleikkaukseen Lahteen tai Ouluun, jos tietäisin, että sieltä saa parasta mahdollista hoitoa, Vanhanen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.