Mainos

Saattohoitokotitoiminta täyttää tänä vuonna sata vuotta

Kun vaikeasti sairasta ihmistä ei kyetä parantamaan eikä taudin etenemistä pysäyttämään, voi edessä olla raskas päätös saattohoitoon siirtymisestä. Kolmessa syöpäjärjestöjen perustamassa hoitokodissa pyritään vuosittain tekemään satojen ihmisten viimeiset elinpäivät mahdollisimman laadukkaiksi ja kivuttomiksi. Saattohoitokotitoiminta Suomessa täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Saattohoitokodeissa kuolee vuosittain 700 ihmistä. Saattohoidon piiriin kuuluvat muun muassa syöpäpotilaat sekä joissakin tapauksissa sydämen ja munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät potilaat. Saattohoidossa toisin kuin sairaaloissa etusijalle asetetaan potilaan kivun, fyysisten tai psyykkisten oireiden lievittäminen. Pääsääntönä on taata potilaan mukavuus ja oireettomuus.

Suomessa toimii kolme yksityistä, syöpäjärjestöjen perustamaa saattohoitokotia. Helsingin lisäksi saattohoitoa voi saada Turussa ja Tampereella.

Toivomuksen parantavien hoitojen lopettamisesta esittää potilas. Päätöksen hoitojen lopettamisesta tekee potilasta hoitava erikoissairaanhoidon lääkäri. Hän myös kirjoittaa potilaalle lähetteen saattohoitoon. Lopullisen päätöksen hoitoonottamisesta tekee saattohoitokoti.

Suuri osa potilaista hoidetaan kunnallisilla maksusitoomuksilla, joissa kunta sitoutuu vastaamaan pääosan hoidon kustannuksista. Potilaan maksettavaksi jää omavastuuosuus, joka on yhtä suuri kuin muissakin sairaanhoitolaitoksissa.

(MTV3 - Tea Rantanen)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.