Saattohoitaja kertoo: Näitä elämänvalintoja potilaat katuvat

Moni ihminen katuu elämättä jäänyttä elämäänsä ja surkuttelee asioita, jotka jäivät tekemättä. Saattohoitaja kertoo, mitä hänen potilaansa toivoivat tehneen toisin elämässään.

Bronnie Ware työskenteli monta vuotta saattohoitajana ja hänen potilaisiinsa lukeutuivat ne, jotka halusivat viettää viimeiset viikkonsa omassa kodissa. Ware jakoi näiden ihmisten surut ja ilot ja oppi, ettei koskaan pidä aliarvioida ihmisen kasvukapasiteettia.

– Ihmiset kasvavat paljon, kun he joutuvat kohtaamaan omat kuolemansa. Jotkin muutoksista olivat ilmiömäisiä.

Kun ihmiset tajuavat, että heidän elämänsä on melkein ohitse ja muistelevat menneitä, niin on helppo huomata, kuinka monet haaveet ja unelmat jäivät toteuttamatta. Niiden vuosien aikana, jotka Ware työskenteli saattohoitajana hän huomasi, että kaikki hänen potilaansa katuivat samankaltaisia asioita eletyssä elämässään.

Rohkeutta elää juuri niin kuin itse haluaa

Eniten ihmiset, joilla oli vain vähän aikaa jäljellä, katuivat elämättä jäänyttä elämäänsä. Harva oli toiminut elämässään oman tahtonsa mukaan. Yhä useampi oli toiminut muiden ihmisten ja ympäristön odotusten mukaan.

Suurin osa ihmisistä ei ollut kunnioittanut puoliakaan omista unelmistaan ja tajusivat sen vasta, kun oli liian myöhäistä muuttaa asioita.

Toive, että olisi tehnyt vähemmän töitä

Suurin osa Waren miespotilaista toivoi, ettei olisi tehnyt niin paljon töitä elämänsä aikana. He myönsivät avoimesti, että kaipasivat lastensa nuoruutta ja puolisonsa toveruutta. He katuivat, että olivat suurimman osan elämästään viettäneet työelämän oravanpyörässä ja menettäneet paljon tärkeitä hetkiä perheensä parissa.

Yksinkertaistamalla omia elämäntapojaan ja tekemällä tietoisia valintoja on mahdollista pärjätä vähemmällä rahamäärällä, mitä luulee tarvitsevansa. Kun luo tilaa elämäänsä, saa paljon uusia mahdollisuuksia ja huomaa onnen hiipivän elämään.

Tunteiden näyttäminen vaatii rohkeutta

Monet ihmiset tukahduttavat tunteensa säilyttääkseen rauhan muiden kanssa. Tuloksena tästä he tyytyvät vähempään, kuin mitä todellisuudessa haluavat. Tunteiden tukahduttamisen seurauksena monista tulee myöhemmällä iällä katkeria ja katuvia.

Me emme voi kontrolloida muiden ihmisten reaktioita, mutta meillä itsellämme on mahdollisuus olla rehellisiä, mikä on aina parempi vaihtoehto kuin mukana kulkeva katkeruus.

Ystävät ovat elämän suola

Monet ovat niin kiinni omassa elämässään, että antavat rakkaiden ystävyyssuhteiden kadota vähitellen. Jokainen meistä tarvitsee ystäviä ympärilleen ja hyvin monet katuivat syvästi, etteivät olleet tajunneet ystävyyden todellista merkitystä ennen kuin oli liian myöhäistä.

Kiireinen elämäntapa johtaa usein ystävyyssuhteiden laiminlyömiseen. Kun ihmiset ovat lähellä kuolemaa he tahtovat saattaa raha-asiansa järjestykseen, mutta vieläkin enemmän he tahtoivat saada uuden mahdollisuuden rakkaimpiensa kanssa, joita olivat laiminlyöneet.

Anna onnelle mahdollisuus

Hyvin yleistä on, että ihmiset tajuavat liian myöhään tai eivät milloinkaan, että onnellisuus on valinta. Onni ei vain tule jostakin konkreettisesta asiasta, vaan jokainen voi muokata elämästään juuri niin onnellista kuin itse haluaa.

Monet ovat jumissa vanhoissa tavoissaan, sillä he pelkäävät muutosta. Todellisuudessa he kaipaavat elämäänsä iloa, naurua ja hassuttelua, mutta pelkäävät muiden ihmisten arvostelua. Siinä vaiheessa, kun elämä käy vähiin niin se, mitä muut ajattelevat on yhdentekevää.

– Elämä on sinun valintasi. Valitse se tiedostaen, viisaasti ja rehellisesti, Ware kannustaa.

AVA

Kuva: Shutterstock

Lähde: inspirationandchai.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja