Saattohoitaja huolii myös konkurssikypsän yrityksen

45 minuuttia -ohjelman tapaama saattohoitaja kokee tekevänsä palveluksen yrittäjälle, jonka yrityksen hän ostaa.

Konkurssien määrä Suomessa on noussut. Yrityksen taloustilanteen heikentyessä on yrittäjälle tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Yksi niistä on saattohoito, jossa yrittäjä myy huonokuntoisen yrityksensä eteenpäin tai jopa maksaa siitä, että joku suostuu ottamaan sen omiin nimiinsä. Tällaisia palveluja tarjoavat kymmenet Suomessa toimivat saattohoitoyritykset.

Laillisten yrittäjien lisäksi saattohoitajina toimii myös hämäräyrittäjiä. Viranomaisia saattohoito alkaa kiinnostaa silloin jos sen yhteydessä esimerkiksi siirretään omaisuutta velkojien ulottumattomiin. Saattohoidolla saatetaan peitellä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet yrityksessä jo ennen sen myyntiä saattohoitajalle.

– Aika usein yrityksen toiminta on jo päättynyt siinä vaiheessa kun saattohoitaja tulee yhtiön hallintoon, sanoo Ismo Siltamäki, Helsingin poliisin pitkäkestoisen rikostutkinnan toimintayksikön johtaja.

Hän ei suosittelisi yrittäjälle myymään talousvaikeuksissakaan kamppailevan yrityksen myyntiä saattohoitajalle.

– Todennäköisesti siitä aiheutuu hankaluuksia, vaikka olisikin hoitanut yritystoiminnan lainmukaisesti, Siltamäki sanoo.

Saattohoitaja kokee olevansa palvelualalla

"Älä anna hetkittäisten vastoinkäymisien vaikuttaa elämäntyöhösi vaan ratkaise ongelmat ennen katastrofia ja kunnian menettämistä", lukee Comuf.net -nettisivuilla.

Sen taustalla toimii Tapani Parviainen, joka vakuuttaa vain pyrkivänsä auttamaan yrittäjiä. Tapani Parviaisen nimi löytyy kaupparekisteristä noin 190:n yrityksen yhteydessä. Hän on toiminut tai toimii niissä joko hallituksen jäsenenä tai varajäsenenä, tilintarkastajana, varatilintarkastajana tai äänettömänä yhtiömiehenä. Hän hankkii yrityksiä vain yhtä tarkoitusta varten – hakeakseen ne konkurssiin.

– En osta niitä omiin nimiin vaan hallinnoimaani osakeyhtiöön, Parviainen kertoo.

– Hoidetaan ne niin, että ihmiset pystyvät jatkamaan yrittämistä. Muuten se loppuisi kuin seinään. Kymmeneen vuoteen ei pysty tekemään mitään.

Saattohoitoa tekevät Kunnia Finans ja Comuf toimivat samassa katuosoitteessa kuin ne kymmenet yritykset, joiden vastuutehtävissä Parviainen yhä toimii. Moni näistä yrityksistä on kaupparekisteritietojen mukaan rakennusalalla.

Rakennusala on Parviaiselle tuttu. Vuonna 2007 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Parviaisen kolmeksi vuodeksi vankeuteen avunannosta kirjanpitorikokseen ja törkeään kirjanpitorikokseen sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Tämä tuomio ei liittynyt saattohoitoon vaan rakennusalan yrityksessä käytyyn kuittikauppaan. Parviainen ja kuusi muuta tuomittua määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan Uudenmaan verovirastolle lähes 2,8 miljoonaa euroa. Helsingin käräjäoikeus määräsi Parviaiselle liiketoimintakiellon, mutta hovioikeus kumosi sen.

Nyt Parviainen toimii yritysten saattohoitajana. Hän vakuuttaa, että hän ei siirrä yritysten omaisuutta piiloon vaan hänen toimintansa on täysin laillista – toisin kuin monella kilpailevalla saattohoitoyrityksellä. Niiden vetäjillä on takanaan raskaitakin rikostuomioita, kertoo Parviainen.

45 minuuttia tavoitteli saattohoidosta haastatteluun myös yrityskonsulina esiintyvää Syntipastori.com-sivuston vetäjää. Sivustolla luvattiin ostaa myös "velkaiset ja kurjat yritykset". Haastattelua ei saatu. Haastattelupyynnön jälkeen Syntipastori.com suljettiin.

Lue myös:

    Uusimmat