Saat asuntolainaa, jos pystyt maksamaan 6 prosentin koron

Vanhojen asuntojen kauppa hyytyi alkuvuonna. Työttömyyden ja huonojen talousuutisten lisäksi asuntokauppaa vaimentavat pankkien tiukentuneet lainehdot. Uutta lainaa saa vasta kun vanha koti on myyty. Ja silloinkin vain, jos on varaa maksaa kuuden prosentin korkoa.

Pankkien kiristyneiden lainaehtojen taustalla on yhdysvaltalaisen investointipankin Lehman Brothersin keikahtamisesta 2008 alkanut finanssikriisi sekä eurokriisi. Tavallisen suomalaisen asuntolainaehtojen kiristyminen on nyt sitä EU-tasolla sovittua pankkien vakavaraisuuden vahvistamista. Pankit ovat kiristäneet Finanssivalvonnan käskystä lainanantoaan, ja nyt jokainen pankki tekee asuntolainaa hakevalle nyt niin sanotun riskitestin.

– Finanssivalvonta edellyttää, että nämä riskitestit tehdään aikaisempaa korkeammalla korolla eli noin kuuden prosentin korolla. Lisäksi tutkitaan luoton suuruus suhteessa hankittavan asunnon arvoon, kertoo Finanssialan keskusliitto toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Riskitestin mukaan lainanottajalla pitää siis olla varaa maksaa jopa kuuden prosentin korko, jos korkotaso lähtee nousuun.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry uutisoi aamulla, että vanhoja kerros- ja rivitaloasuntoa sekä omakotitaloja myytiin tammi-kesäkuussa runsas kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Vaikka 28 000 kotia vaihtoi omistajaa alkuvuonna, kauppoja syntyi yli 3 500 vähemmän kuin vuosi sitten.

Joillakin alueilla suma seisoo

Hiljaisinta oli maaliskuussa, jolloin kauppojen määrä romahti peräti 30 prosenttia vuoden takaiseen. Varainsiirtoverotus muuttui maaliskuun alussa, joten asuntokauppoja tehtiin paljon tammi-helmikuussa, mutta tuolloinkin myynti oli hiljaisempaa viime vuoteen verrattuna. Huhtikuussa kauppoja oli kuusi prosenttia vähemmän, toukokuussa 13 prosenttia vähemmän ja kesäkuussa 19 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Jos asuntokauppa jatkuu hiljaisena myös loppuvuoden, ollaan yhtä surkeassa tai jopa surkeammassa tilanteessa kuin vuonna 2008. Tuolloin asuntokauppoja tehtiin vain 58 035 kappaletta, kun esimerkiksi vuonna 2011 peräti 66 337 kotia vaihtoi omistajaansa.

– Tämä asuntopyörä ei pyöri sen takia, että asuntoja vaihdetaan yleensä samalla alueella. Jos tällä tietyllä alueella on asunto myynnissä ja sille jo ostajakin, kauppoja ei synny ennen kuin ostaja saa omansa myydyksi, selittää oravanpyörää Helsingin aluejohtaja Timo Voutilainen Huoneistokeskuksesta.

Myös jatkuvat huonot talousuutiset jarruttavat asuntokauppaa. Huoneistokeskuksen Voutilainen kertoo tapauksista, joissa asuntokaupat on laitettu jäihin, kun ostajan työpaikalla alkoivatkin yt-neuvottelut.

Parhaiten käyvät edelleen kaupaksi yksiöt ja kaksiot, koska yleensä niiden ostajilla ei ole vanhaa asuntoa myytävänään. Lisäksi pieniä asuntoja hankkivat sijoittajat.

Asuntokauppa vaikuttaa muihinkin

Kiinteistövälitysalan keskusliitto varoittaa, että asuntokaupan hyytyminen vaikuttaa välillisesti koko ketjuun.

– Asuntokauppa vaikuttaa muuttoyrityksiin, suunnitteluyrityksiin, korjausyrityksiin, rautakauppaan, kauppaan yleensäkin, liiton toimitusjohtaja Jukka Malila muistuttaa.

Huoneistokeskuksen Voutilaisen mukaan kiinnostuneita ostajia on kyllä liikkeellä. Esimerkkinä Voutilainen sanoo yrityksensä nettisivut, joilla on paljon liikettä.

– Nyt pitäisi vain saada tämä pyörä pyörimään. Suomessa ostetaan kuitenkin koteja eli tarpeeseen. Eivät nämä tarpeet katoa, Voutilainen toteaa.

Katso Varpu Helpisen juttu: (Seitsemän Uutiset 23.7.2013)

Lue myös:

    Uusimmat