Mainos

Säästöt uhkaavat sulkea tullin toimipisteitä sisämaassa

Tulli turvautuu tiukassa taloustilanteessa sisäisiin siirtoihin turvatakseen tullimiesten riittämisen itäisillä rajanylityspaikoilla. Itärajan tullipisteisiin on jo maaniteltu väkeä sisämaan toimipaikoista.

Suostuttelukirjeitä on lähtenyt ainakin lakkautetun Joensuun ja Kuopion tullipisteisiin. Kouvolassa toimintaa on vähennetty, ja sieltä onkin siirtynyt väkeä itärajalle, kertoo itäisen tullipiirin hallintopäällikkö Ossi Värri.

Itärajan tullauspisteistäkin väki vähentyi keväällä. Nuijamaalta poistui viisi työntekijää ja Imatran tullista yksi. Vaalimaan tullissa ei poislähteneiden tilalle ole otettu uusia.

Värri kertoo, että henkilöstömäärää on vähennetty 30 henkilötyövuodella tänä vuonna. Onneksi pahimmat rekkaruuhkat ovat ohi, sillä niukkenevilla resursseilla niistä ei olisi selvitty, hän lisää.

Tullilaitoksen hallintojohtaja Hannu Lappi vakuuttaa, että itärajan tullien miehityksestä pidetään huoli, vaikka väki muuten hupeneekin. Hän ei lähde arvioimaan, miten tulliasemien pienenevät resurssit näkyvät rikollisuustilastoissa tai jonojen pituuksissa.

- Resurssit on katsottava uudelleen ja tehtävä yhteistyötä.

Tulli ja Rajavartiolaitos aloittivat viime talvena Nuijamaalla kokeilun, jossa tullimiehet ja rajavartijat tekevät toistensa töitä. Passeja voivat tarkastaa myös tullimiehet ja autojen sisältöä ja kuntoa rajamiehet. Hankkeen tarkoitus on paitsi nopeuttaa rajanylitystä myös käyttää väheneviä resursseja paremmin.

- Tullin kannalta Nuijamaan pilottihankkeesta on aiheutunut myös hankaluuksia. Kun tullimiehiä on koulutettu rajamiesten tehtäviin, väkeä on ollut entistä vähemmän varsinaisissa töissä, Värri sanoo.

Tuottavuus vaatii veronsa

Henkilöstömäärän leikkaamisen takana on valtionhallinnon tuottavuusohjelma. Sen mukaan kahtena seuraavan vuonna väkeä pitäisi vähentää ainakin 121 henkilötyövuoden verran. Tulli ei tänä vuonna ole palkannut lainkaan uutta väkeä, eikä uusista työntekijöistä kannata haaveilla pariin seuraavaankaan vuoteen.

Ensi vuodelle budjettiehdotuksessa on esitetty tullin määrärahoiksi 159 miljoonaa euroa, mihin tullin johto toivoo hartaasti korotusta. Henkilöstömenoihin kuluu noin 115 miljoonaa euroa ja toimitilamaksuihin 13 miljoonaa. Pelivaraa jää niukalti.

Toistaiseksi vähennykset on toteutettu näyttämällä ovea osalle tullin noin 160 määräaikaisesta työntekijästä. Eläköitymisestä ei ole suurta apua talouskriisiin, sillä lähivuosina saavuttaa eläkeiän vain noin 70 tullilaista.

Tullivirkamiesliitossa menoa on seurattu kauhulla.

- Näyttää siltä, että useat tullitoimipaikat ovat vaarassa ja lomautukset tai irtisanomiset mahdollisia, miettii Tullivirkamiesliiton puheenjohtaja Mikko Grönberg.

(MTV3 -STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.