Mainos

Säästöt ja supistukset kurjistavat lastenpsykiatriaa

Kuntien säästöt ja supistukset heijastuvat yhä voimakkaammin myös lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin.

Esimerkiksi Kuopiossa lasten- ja nuorten mielenterveysyksikössä uusia ajanvarausaikoja ei ole luvassa koko syksynä. Kasvatus- ja perheneuvontaakin kyetään tarjoamaan ainoastaan puhelinneuvontana. Kesäsulkujen vuoksi jonoja on syntynyt myös lastenpsykiatriseen erikoissairaanhoitoon.

Tampereella puolestaan jonot lastenpsykiatriseen erikoissairaanhoitoon ovat jo laittoman pitkiä, sillä Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) lastenpsykiatrian klinikalla ei ole pysytty hoitotakuun velvoitteissa.

- Lastenpsykiatrian klinikassa on tällä hetkellä noin 59 potilasta, jotka eivät pääse hoitoon hoitotakuun vaatimassa ajassa eli kolmen kuukauden sisällä. Nämä potilaat ovat nimenomaan neuropsykiatrisen yksikön potilaita eli lapsia, joilla on joko autistisen kirjon häiriö tai adhd-tyyppinen häiriö, kertoo apulaisylilääkäri Kaija Puura TAYS:n lastenpsykiatrian klinikalta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on luvannut vielä syksyn aikana lisää resursseja lastenpsykiatriaan syntyneen laittoman jonon purkamiseksi. Jonoutumisen kerrotaan johtuvan siitä, että kuntatason lähipalvelut ovat retuperällä.

- Ihan jos totta puhutaan, niin lasten kouluterveydenhuolto on huonosti järjestetty monilla paikkakunnilla. Jos aikuiset joutuisivat vastaavaan, niin he eivät varmasti suostuisi, Puura toteaa.

- Lapset joutuvat oireilemaan pidempään ennen kuin pääsevät hoitoon. Tämä tarkoittaa taas sitä, että me erikoissairaanhoidossa joudumme tekemään enemmän ja pidempään työtä.

Lasten ja nuorten psykiatria on jonoutunut jonkin verran myös Oulussa, Turussa ja Helsingissä. Ongelmana näilläkin alueilla on jatkohoitopaikkojen puute kuntatasolla.

Katso Tuula Malinin raportti Tampereelta (Kymmenen uutiset 20.9.2009)

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.