Säästökuuri: Yhdysvallat lyhentää kouluviikkoa

Rahapula on ajanut monet koulupiirit ympäri Yhdysvaltoja siirtymään nelipäiväiseen kouluviikkoon. Osavaltiot kituvat rahapulassa, koska taantuma on tyhjentänyt niiden kassakirstut ja säästöjä on revittävä kaikkialta.

Kouluviikon lyhentämistä pidetään varsin tehokkaana tapana höylätä kustannuksia. Kun koulua käydään vain neljänä päivänä viikossa, esimerkiksi koulubussit ajavat päivän vähemmän ja lämmityskulut pienenevät.

- Nelipäiväisellä viikolla saavutamme yli kymmenen prosentin leikkauksen vuosibudjettiin, perusteli arizonalaisen Willcoxin koulupiirin johtaja Gail McBride paikalliselle medialle.

Useissa malleissa perjantai jätetään vapaaksi ja muita koulupäiviä pidennetään tunnilla tai kahdella. Tämä on ilahduttanut oppilaita, mutta ei heidän vanhempiaan.

Yhdysvalloissa normaali koulupäivän pituus on yleensä seitsemän tuntia.

- Venytetyt koulupäivät tuntuvat varsin pitkiltä 6-8-vuotiaille, pohti Oklahomassa asuva kahden lapsen äiti Diane House ABC-uutisille.

- Aikuiset ovat uupuneita kahdeksantuntisen työpäivän jälkeen, ja he sentään ovat vasta pikkulapsia.

Mistä lastenhoitaja uudelle vapaapäivälle?

Lyhennetystä kouluviikosta koituu suurimpia ongelmia töissä käyville vanhemmille. He joutuvat miettimään, miten järjestävät lastenhoidon uuden ja yllättävän vapaapäivän ajaksi.

Lisäksi kun koulupäivät pitenevät, myös koulutuntien jälkeiset harrastukset pitää ajoittaa eri tavalla. Jotkut vanhemmat ovatkin sitä mieltä, että uudistuksella koulut säästävät, mutta perheet joutuvat maksumiehiksi.

Nelipäiväinen viikko on käytössä jo osissa Montanaa, Oklahomaa, Pohjois-Dakotaa ja Arizonaa. Kaikkiaan parikymmentä osavaltiota kaavailee säästöjä lyhennetyn kouluviikon avulla. Ainakin toistaiseksi keinon ovat kuitenkin ottaneet käyttöön vain pienet ja maaseudulla sijaitsevat koulupiirit.

Nelipäiväinen kouluviikko oli käytössä edellisen kerran 1970-luvun öljykriisin aikana. Silloin haluttiin säästää erityisesti koulubussikuluista.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat