Mainos

Säästä viikossa kymmeniä euroja - katso vinkit

Energiavalinnoilla on suorat seuraukset lompakkosi paksuuteen.

Energia-asioissa opastavan Motivan julkaisemassa Yksi tavallinen viikko vain -esitteessä vertaillaan kahden nelihenkisen perheen, Nuukasten ja Tuhlareiden, sähkön- ja vedenkulutusta.

Vuonna 2010 julkaistun vertailun perusteella jo viikossa pystyy säästämään kymmeniä euroja. Tarkastelepa näitä esimerkkejä ja mieti paljonko päästät selvää rahaa harakoille.

Julkaisussa käytetyt hinnat: lämmitysenergia 0,09€ / kWh, kotitaloussähkö 0,12€ / kWh ja vesi 3,5€/m3.

Kilowattituntia (kWh) käytetään mitattaessa sähköenergian määrää. Sähkölaskut perustuvat sähkön kulutukseen kilowattitunteina.

1. Huonelämpötilat

Perhe Nuukanen pitää lämpötilaa 20-22 asteessa. Talon koneellinen ilmanvaihto on varustettu lämmön talteenotolla. Lomien ajaksi talon lämpötilaa lasketaan. Viikossa sähköä kuluu 280 kWh eli 25,30 eurolla.

Perhe Tuhlarit pitävät huoneissa 24 asteen lämpötilaa. Koneellinen ilmanvaihto on huonosti säädetty, joten ilmanvaihto hoidetaan ikkunoita avaamalla. Viikossa sähköä kuluu 406 kWh eli 36,60 eurolla.

Euroina eroa viikossa 11,3€

2. Viihdelaitteet

Nuukasilla mikään laite ei ole päällä, jos sitä ei käytetä. Valmiuskytkimet sammutetaan yöksi ja kun kotoa poistutaan. Tietokone ja modeemi ovat päällä vain käytön aikana. Viihdelaitteisiin Nuukaset kuluttavat 15 kWh viikossa eli 1,80 euroa.

Tuhlareilla valmiuskytkimiä ei sammuteta koskaan. Laitteet, kuten videonauhurit jäävät käytön jälkeen päälle. TV ja radio tuovat taustameteliä aina kun joku on kotona. Tietokone ja modeemi ovat aina päällä. Viikossa Tuhlareilla kuluu 38 kWh, joka on euroina 4,60.

Euroina eroa viikossa 2,8€

3. Valaistus

Nuukasilla ei valaista tyhjiä huoneita. Ulkovalaistus on ajastettu ja valaistus on toteutettu energiansäästö-, loiste- ja led-lampuilla. Valaistukseen Nuukaset kuluttavat viikossa 15 kWh eli 1,80 euroa.

Tuhlareilla valot palavat joka huoneessa ja unohtuvat usein päälle, jopa kun koti on tyhjä. Ulkovalot palavat pitkälle päivään ja valaistus on toteutettu hehku- ja halogeenilampuilla. Valaistukseen Tuhlarit kuluttavat viikossa 48 kWh eli 5,80 euroa.

Euroina eroa viikossa 4€

4. Peseytyminen

Nuukasilla peseydytään lähes joka päivä, mutta nopeasti. Suihkukalusteet ovat uudet ja hana suljetaan saippuoinnin ajaksi. Käsiä pestessä vältetään runsasta vedenkäyttöä ja perhe käyttää hammasmukia. Peseytymiseen rahaa kuluu viikossa kahdeksan euroa.

Tuhlareilla peseydytään yhtä usein kuin Nuukasilla. Suihkukalusteet ovat vanhat ja suihkussa käynti kestää pitkään. Veden annetaan juosta koko ajan. Käsiä pestessä käytetään runsaasti vettä ja hampaat pestään juoksevalla vedellä. Tuhlareilla on myös vuotava hana ja peseytymiseen heillä kuluu viikossa 38 euroa.

Euroina eroa viikossa 30€

5. Auton lämmitys

Nuukasilla lämmitys ohjataan ajastimella. Moottorinlämmitin on pakkasella päällä kaksi tuntia ja pikkupakkasella vain tunnin. Sisätilanlämmitin on puoliteholla. Auton lämmitykseen Nuukasilla kuluu viikossa 18 kWh eli 2,20 euroa.

Tuhlareilla ei ole ajastinta, vaan auto lämpenee aina kun se on liitettynä sähköverkkoon. Tuhlareilla kuluu auton lämmitykseen viikossa 84 kWh eli 10,10 euroa.

Euroina eroa viikossa 7,90€

Yhteensä säästöä 56 euroa

Energiapäätöksillä saa suuret säästöt jopa viikkotasolla, kuten vertailu osoittaa. Esimerkkien lisäksi muun muassa ruuanvalmistus- ja kylmälaitteiden uusiminen ja niiden oikea sijoittelu puolittavat keittiölaitteisiin meneviä kuluja. Monet toimet ovat käytännön toimia ja pienellä vaivannäöllä säästät suuria summia, pienessä ajassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.