Säästä satoja euroja: Yhdeksän askelta energiatehokkaampaan kotiin

Yksinkertaisesti ilmaistuna nollaenergiatalo on sellainen, joka tuottaa enemmän energiaa kuin se kuluttaa. Tavoite vihreydestä onkin arvokas ja tavoittelemisen arvoinen – täydellinen nollaenergiatalo ei nimittäin aiheuta senttiäkään sähkölaskuusi.

Vaikka energiamenojen suunnittelu on työlästä, pienetkin teot auttavat vähentämään numeroita sähkölaskustasi!Alla olevat kymmenen keinoa auttavat sinua siirtymään askel askeleelta kohti vähemmän kuluttavaa taloa. Kokeile yhtä tai kahta tai vaikka jokaista, ja huomaat, että sähkölaskusi todella pienenee!

1. Asenna hitaammin virtaavat suuttimet

Useat "low-flow" -hanat ja suuttimet kierrättävät veden joukossa ilmaa, jolloin veden lämmityskustannukset pienenevät. Sinun ei tarvitse edes vaihtaa koko pesuallasta tai suihkulaitteistoa, vaan voit yksinkertaisesti ruuvata uuden suuttimen vanhan tilalle. Suutin määrittelee myös veden virtaamisnopeuden, ja säästösuuttimissa vettä ei juokse hanasta kovalla vauhdilla – jolloin sitä luonnollisesti säästyy.

2. Sammuta laitteet

Tämä yksinkertainen tapa ei maksa penniäkään, mutta voi säästää monta sellaista laskustasi. Keino on helppoakin helpompi: Sammuta laitteet kunnolla jos et käytä niitä. Opeta tapa myös lapsillesi ja muulle kotiväelle. Alussa saattaa olla vaikeaa muistaa laitteiden sammuttaminen, mutta nähtyäsi sähkölaskun muistat asian takuuvarmasti. Muista myös sammuttaa valot, kun poistut huoneesta!

3. Vaihda hehkulamput

Tee kertapanostus ja vaihda kotisi hehkulamput pitkäikäisiin ja energiatehokkaisiin energiansäästölamppuihin. Muutos on helppo ja se pienentää sähkön kulutusta ainakin 25 prosenttia. Vielä enemmän säästöä saat vaihtamalla LED-valot ja pienloistelamput tavallisiin hehkulamppuihin tai poista ne käytöstä. Edellä mainitut lamput kun käyttävät jopa 80 prosenttia enemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput!

4. Lisää eristystä

Saatat "valuttaa" lämmintä sisäilmaa ulos huomaamattasi, jolloin lämmityskustannukset nousevat. Asiantuntijoiden mukaan pahimmat ilman ulospääsypaikat ovat kellareissa ja ullakoilla. Tarkasta siis kotisi eristys ja tiivistä sitä tarvittaessa!

5. Tiivistä reiät ja halkeamat

Kaikki syvät reiät ja halkeamat kotisi seinissä ovat myöskin potentiaalisia ilmavuotojen aiheuttajia. Marketeista ja rautakaupoista voit ostaa tiivistettä tai saumausainetta, ja pahimmat vuodot ovat jälleen poissa.

6. Uusi ilmanvaihtosysteemit

Tekniikka kehittyy koko ajan kuten myös ilmanvaihtolaitteistotkin. Vanhat ilmastointilaitteet saattavat olla todellisia energiasyömäreitä, ja tutkimuksessa on myös todistettu että uudella ilmastointilaitteella voit leikata jopa puolet pois sähkölaskustasi!

7. Vaihda tai remontoi ikkunat

Erityisesti yksiruutuiset ikkunat ovat merkittävä syypää lämmönsiirtymisongelmiin talvisin. Päivittämällä ikkunat uuteen uskoon voit myöskin säästää 25 prosenttia lämmityskuluista. Jos ikkunoiden vaihto ei tule kysymykseen, voit vahvistaa ikkunoita asentamalla niihin toiset lasit. Kesäkuukausina kannattaa käyttää vaaleita verhoja, jotka heijastavat lämmön poispäin talosta.

8. Uusi tai korvaa vanha uunisi

Tiesitkö, että nykyaikaiset uunit voivat säästää huimat 97 prosenttia energiaa vanhempiin uuneihin verrattuna? Vaikka et raaskisi tehdä uunihankintaa, se koituu kuitenkin paremmaksi kukkarollesi ennen pitkää.

9. Lisää uusiutuvan energian lähteitä

Nollaenergiakodin saavuttaaksesi sinun on tasapainotettava energian tuotto ja kulutus. Tämä tarkoittaa sitä, että sinunkin on aika alkaa tuottaa omaa energiaa kotiisi! Yleisin keino energian hankkimiseen ovat ainakin aurinkosähköpaneelit, mutta jotkut sähköyhtiöt saattavat tarjota myös uusiutuvaa energiaa asiakkailleen.

(MTV3)

Lähde: Houzz.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja