Mainos

Saartorengas kiristyy Afganistanissa

Amerikkalaiset ja afganistanilaiset oppositiojoukot ovat tänään jälleen kiristäneet piiritysrengasta Afganistanin Taleban-liikkeen johtajan mullah Mohammad Omarin ja hänen liittolaisensa Osama bin Ladenin ympärillä.

Lisää amerikkalaisia merijalkaväen sotilaita lennätettiin Etelä-Afganistaniin lähelle Kandaharia, joka on yhä talebanien hallussa. Yhdysvallat jatkoi myös Kandaharin ja sen ympäristön pommituksia.

Pohjoisen liiton edustaja Mohammad Habeel kertoi, että bin Laden ja mullah Omar ovat edelleen Afganistanissa. Hänen mukaansa he piileskelevät ehkä Safi Kohin vuoristossa lähellä Jalalabadia tai Kandaharia lähellä sijaitsevilla vuorilla.

Amerikkalainen kontra-amiraali John Stufflebeem sanoi, että Yhdysvaltojen päätavoitteena on nyt katkaista Taleban-johdon ja bin Ladenin al-Qaida-verkoston johtojen yhteydet joukkoihinsa. Tämä vähentäisi Stufflebeemin mukaan "joukkojen halua pysyä uskollisina asialleen ja jatkaa taistelua". Amerikkalaiset viranomaiset tähdensivät kuitenkin, että al-Qaeda-verkosto on edelleen vaarallinen. Vaikka satoja verkoston taistelijoita on kuollut, on amerikkalaisten mukaan tuhansia yhä jäljellä.

Pataanikomentaja Gul Aghan edustaja Khalil Pashtoon kertoi, että Agha uskoo joukkojensa etenevän Kandahariin muutamassa päivässä. Pashtoon vakuutti mullah Omarin olevan edelleen Kandaharissa, ainoassa merkittävässä kaupungissa, joka on edelleen talebanien hallussa. -Hän on varmasti yhä siellä ja aikoo taistella viimeiseen veripisaraan, Pashtoon sanoi. Aghan joukot ovat Pashtoonin mukaan edenneet jo viiden kilometrin päähän Kandaharin lentokentästä.

Taleban-tiedustelupäällikkö loikkasi?

Afganistanin Taleban-liikkeen tiedustelupäällikön uskotaan loikanneen opposition joukkoihin, kerrottiin amerikkalaisista viranomaislähteistä tänään. -Hän ei ole amerikkalaisten käsissä, mutta olen nähnyt tietoja, että hän on loikannut opposition joukkoihin, kertoi nimettömänä pysytellyt amerikkalainen viranomainen.

Amerikkalaiset luonnehtivat tietoa tiedustelupäällikön loikkauksesta luotettavaksi. Amerikkalaiset viranomaiset kertoivat, että he haluaisivat kuulustella tiedustelupäällikköä. Hänen saamisensa kuulusteltavaksi olisi asiantuntijoiden mukaan todellinen lottovoitto amerikkalaisille, jotka yrittävät päästä Osama bin Ladenin ja Talebanin johtajan mullah Mohammed Omarin jäljille.

"Talebanilla ei ydinaseita"

Osama bin Ladenilla ja hänen suojelijoillaan ei ole ydinaseita, sanoi Talebanin edustaja tänään.

Talebanin entinen Pakistanin-suurlähettiläs Abdul Salam Zaeef sanoi, että jos "meillä olisi ollut ydinaseita, emme olisi epäröineet käyttää niitä laaja-alaista tuhoa kansallemme aiheuttaneita vihollisiamme vastaan".

Zaeef jatkoi, ettei talebaneilla ole edes nykyaikaista aseistusta. Vihjaukset ydinaseista aiemmin tässä kuussa olivat Zaeefin mukaan osa salajuonta. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkemmin, mitä hän tarkoitti.

USA keskeytti suurten avustuskonttien pudotukset

Yhdysvallat keskeyttää suurten avustuskonttien lentopudotukset Afganistaniin, ilmoitti maan puolustusministeriö tänään.

Yksi ihminen on saanut surmansa Pohjois-Afganistanissa suuren avustuskontin osuttua hänen kotiinsa. Puolustusministeriön tiedottaja Victoria Clarke tähdensi, että pienten avustuspakettien pudotuksia lentokoneista jatketaan.

Mazar-i-Sharifin koillispuolella Pohjois-Afganistanissa yksi nainen sai surmansa suuren avustuskontin osuttua hänen kotitaloonsa. Aiemmin kerrottiin, että naisen lisäksi myös lapsi olisi kuollut talossa. Clarken mukaan lapsi selvisi hengissä. -Sotilasjohto on keskeyttänyt tällaiset toimitukset, kunnes selvitetään, onko niissä jotakin sellaista vikaa, jolle voidaan tehdä jotakin, Clarke sanoi. -Tämä oli tietysti erittäin surullista ja pahoittelemme syvästi ihmishengen menetystä.

Vehnää, huopia ja kylmän sään varusteita sisältänyt säiliö pudotettiin lentokoneesta laskuvarjon varassa maahan. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan säiliö putosi tiistaina noin 200 kilometrin päähän Mazar-i-Sharifin kaupungista.

Yhdysvallat aloitti avustuspakettien pudottamisen Afganistaniin samaan aikaan terrorismin vastaisen kampanjan kanssa. Eiliseen mennessä maahan oli ehditty pudottaa kaikkiaan noin 1,9 miljoonaa yksittäistä annospakettia suurempien avustuspakettien lisäksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.