Mainos

Saartorengas Kandaharin ympärillä kiristyy

Yhdysvaltojen raskaat pommikoneet moukaroivat tänään jatkuvana virtana Taleban-liikkeen viimeistä tukikohtaa Kandaharia Afganistanissa. Samaan aikaan noin tuhat Yhdysvaltain merijalkaväen sotilasta oli läheisessä aavikkotukikohdassa valmiina osallistumaan taisteluihin sekä terrorismista epäillyn saudimiljonääri Osama bin Ladenin etsintään.

Taleban väitti tänään ampuneensa alas amerikkalaisen hävittäjän Kandaharin lentokentän lähistöllä, mutta Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kiisti tiedon välittömästi. Tietoa ei myöskään voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Silminnäkijöiden mukaan Kandaharin pommitukset ovat viime päivinä olleet armottomia.

-Tilanne on paha. Pommitukset olivat erittäin raskaita tänä aamuna. Yhdysvaltain koneet pommittivat talebanien asemia Kandaharin ympäristössä sekä vuoristossa, mutta eivät itse kaupunkia. Myös lentokenttää pommitettiin.

Pommitukset ovat nyt jatkuneet kolme vuorokautta yötä päivää, kertoi Kandaharista tänään saapunut Saadullah uutistoimisto AFP:lle. Myös saartorengasta Kandaharin ympärillä kiristettiin tänään.

Talebaneja vastaan taistelevat pataanijoukot olivat komentajiensa mukaan asettuneet aamulla asemiin Kandaharin lentokentän tuntumaan. Eilis-iltana pataanijoukot olivat kuuden kilometrin päässä lentokentästä.

Talebanin johtaja mullah Mohammad Omar on antanut taistelijoilleen ohjeeksi olla antautumatta, kertoi afganistanilainen AIP-uutistoimisto. Pakistanin rajalle saapuneet silminnäkijät kertoivat, että Yhdysvallat pommitti rajusti koko yön myös Spin Boldakin kaupunkia sekä Pakistanin rajalle johtavaa tietä.

Silminnäkijöiden mukaan myös Itä-Afganistanissa sijaitsevaa Jalalabadia pommitettiin. Jalalabadin pommituksissa saattoi silminnäkijöiden mukaan kuolla jopa 200 siviiliä. Tätäkään tietoa ei pystytty vahvistamaan.

Erikoisjoukot valmiina jahtaamaan bin Ladenia

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat miehittivät tänään Kandaharista johtavien teiden tärkeitä risteyskohtia taisteluhelikoptereiden ja panssariajoneuvojen tukemana. Sotilaiden tarkoituksensa on estää Talebanin ja al-Qaedan johtajien pääsy pakoon, mikäli heidän onnistuu päästä ulos Kandaharista.

Amerikkalaiset erikoisjoukot puolestaan odottivat tänään edelleen aavikkotukikohdassaan Kandaharin eteläpuolella käskyä lähteä metsästämään terrorismista epäiltyä Osama bin Ladenia vuoristosta ja niitä halkovista laajoista luolaverkostoista.

-Kun saamme käskyt, tulemme täyttämään ne viimeistä piirtoa myöten. Sen jälkeen lähdemme Afganistanista ja palaamme kotiin, kuittasi merijalkaväen kapteeni Stewart Upton joukkojen suunnitelmat.

Yhdysvallat sai eilen tärkeän voiton, kun Talebania vastaan taistelevat joukot saivat vangiksi korkea-arvoisen al-Qaeda -verkoston johtajan Ahmed Omar Abdel-Rahmanin. Yhdysvaltain sotilasviranomaiset olivat erittäin vaitonaisia Rahmanin mahdollisista kuulusteluista, mutta sanoivat, että Rahmania kuulusteltaneen "piakkoin".

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.