Mainos

Saarto puree: Miljoona lasta nälissään Irakissa

Elämä Bagdadissa jatkuu ennallaan, vaikka irakilaisten arkea varjostaakin sodanuhka. Sireenit soivat useita kertoja päivässä, mutta amerikkalaisvastaisessa mielenosoituksessa aiemmin viikolla niiden lomassa huudettiin Rakastamme kaikki Saddam Husseinia. Presidentin suosio on yhtä vahva kuin ennenkin.

Saddam itse on lähes päivittäin johtanut tärkeimpien virkamiesten ja sotilaskomentajien kokouksia. Televisiossa näytetään säännöllisesti, kuinka Saddamin iskujoukoiksi kutsutut sotilaat harjoittelevat sotilasleireillä, ja radiosta ja televisiosta kaikuu Iranin ja Irakin vuosien 1980-88 sodan aikana sävellettyjä isänmaallisia lauluja.

Koska sireenit ulvovat vain harjoituksen vuoksi, monikaan ei suhtaudu niihin kovin vakavasti. Ylipäänsäkin irakilaiset näyttävät ajattelevan, ettei tilanne enää voi tästä pahentua.
-Tällä kertaa meillä ei ole mitään menetettävää, lisää pakotteita, lisää pommeja, mitä sillä on väliä, eräs kaupunkilainen pohdiskeli.
Myös virallinen taho on samaa mieltä. Ulkoministeri Mohammed Saeed al-Sahaf sanoi muutama päivä sitten, etteivät olot maassa voi huonontua, tapahtuipa mitä tahansa.

Tavalliset irakilaiset ovat osoittaneet uskollisuuttaan presidentti Saddamia kohtaan majoittumalla joukoittain tämän palatseihin "ihmiskilviksi" amerikkalaisten mahdollisia pommituksia vastaan. Tuhansia irakilaisia, miehiä, naisia ja lapsia, on levittäytynyt mattoineen palatsien lattioille niin Bagdadissa kuin muuallakin valmiina uhraamaan henkensä presidenttinsä puolesta.

Viranomaiset myöntävät siirtäneensä strategisia varusteita paikkoihin, joissa ne säästyvät paremmin pommituksilta. Bagdadin kirpputorilla tavallinen kansa möi perjantaina henkilökohtaisia tavaroitaan saadakseen rahaa ruokaan ja muihin välttämättömiin tarvikkeisiin. Irakin seitsemän vuotta jatkuneen kauppasaarron vaikutukset näkyvät yleisössä: aliravittuja äitejä ja lapsia kerjäämässä almuja tai yrittämässä myydä savukkeita.

Silti ruokaa ei ole ryhdytty hamstraamaan Bagdadissa, ja elintarvikkeiden hinnat ovat pysyneet vakaina. Amerikkalaisten asetarkastajien häädöstä puhjennut uusin kriisi on kuitenkin nostanut pelon, että Irakin ja YK:n välinen ruokaa öljystä -sopimus on vaarassa. Sopimuksen nojalla Irak saa kauppasaarrosta huolimatta myydä tietyn määrän öljyään ulkomailla ja ostaa rahoilla elintarvikkeita.

Bagdadissa olevat YK:n virkailijat sanovat, että jos tämä humanitaarisen avun kanava tukkeutuu, sillä on katastrofaaliset seuraukset pakotteista jo ennestään kärsiville irakilaisille. YK:n humanitaarisen avun koordinoija Denis Halliday kertoi, että jo nyt Irakin vastaiset talouspakotteet ovat aiheuttaneet lasten keskuudessa vakavan ja pitkäaikaisen ongelman: noin miljoonan aliravitun lapsen kasvu on pysähtynyt.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.