Mainos

Saaristomereltä löytyi 1200-luvulla uponnut laiva

Suomen merialueella on satoja tutkimattomia hylkyjä.

Aluksia on vajonnut eniten Saaristomereen, ja suuresta osasta tiedetään vain sijainti. Yhden aluksen kohdalla tilanne on jatkossa huomattavasti parempi. Museoviraston meriarkeologit tutkivat parhaillaan Nauvossa 1200-luvulla haaksirikkoutuneen aluksen uppoamispaikkaa.

Storskärin saariryhmään päättyi keskiajalla erään puolalaisen, saksalaisen tai tanskalaisen aluksen ja sen noin 10 hengen miehistön taival.

- On täysin mahdollista, että alus on ollut matkalla Suomeen. Silloin tulee tietenkin Turku ensimmäisenä mieleen, joka oli syntymässä siihen aikaan. Toinen vaihtoehto on, että se on ollut vain rannikkoa pitkin matkalla lännestä itään, pohtii tutkija Stefan Wessman Museovirastosta.

Hylyn jäänteet nostettiin viime kesänä, ja uppoamispaikka on meriarkeologian yksikön tämän kesän tärkein kenttätyökohde. Aluksen lasti kartoitetaan neljä viikkoa kestävissä kaivauksissa. Keramiikasta on jo voitu varmentaa uppoamisajankohta 1200-luvun loppuun.

Museovirasto tutkii tänä vuonna myös muutamaa muuta vedenalaista kohdetta, mutta todella paljon on yhä tutkimatta varsinkin siellä, missä saaristo on laajin ja asutus vanhinta.

Katso Jukka Painilaisen raportti Länsi-Turunmaalta (Kymmenen uutiset 4.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.