Mainos

Saarikiista varjostaa Putinin Japanin-vierailua

Putinin Japanin-vierailun pääaihe on uusien taloussuhteiden luominen; maat aikovat keskustella mm. suuresta Tyynenmeren öljyputkihankkeesta. Kuriilien saaria koskevan kiistan uskotaan kuitenkin vaikeuttavan neuvotteluja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut kolmipäiväiselle vierailulle Japaniin. Putinin vierailun pääaihe on uusien taloussuhteiden luominen maailman toiseksi suurimman talouden kanssa.

Putinilla on mukanaan sadan yritysjohtajan seurue, sillä Venäjä tarvitsee kipeästi uusia sijoituksia Japanista. Maiden välinen kauppavaihto on tällä hetkellä noin kymmenen miljardia dollaria, eli vain murto-osa Japanin kaupasta Kiinaan tai Yhdysvaltoihin.

Talousasioista keskeisimmäksi näyttäisi nousevan Venäjän suunnittelema öljyputki Siperiasta Tyynenmeren rannikolle. Japani haluaisi putken kulkevan Japanin, ei Kiinan kautta.

Kaikkea kanssakäymistä varjostaa kuitenkin kiista Kuriilien saarista. Venäjä valtasi Japanille kuuluneet pikkusaaret toisen maailmansodan lopulla ja karkotti niiden alkuperäiset asukkaat. Japani on kieltäytynyt allekirjoittamasta rauhansopimusta Venäjän kanssa ennen kuin saaret palautetaan.

Putinin on määrä tavata pääministeri Junichiro Koizumi huomenna. Edellisen kerran Putin vieraili Japanissa vuonna 2000.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.