Saapunki toivoo Soneran johdolle työrauhaa

Soneran hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pauli Saapunki tyynnyttelee kohua yhtiön johtajakriisistä.

Pauli Saapunki, Soneran hallintoneuvoston pj.

Saapunki sanoo luottavansa yhtiön johtoon ja toivoo sille työrauhaa. Helsingin Sanomien mukaan Sonera on ajautunut toimitusjohtajavaihdoksen myötä johtajuuskriisiin. Sonera kieltäytyi tänään kommentoimasta nimettömiin lähteisiin perustuvaa uutista.


Soneran henkilösuhteita on kuvattu tulehtuneiksi ja yhtiön strategiaa epäselväksi.

Syytösten kohteena on erityisesti uusi toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander. Hän on ollut rakentamassa Soneran menestystä jo vuosia, mutta nyt hänen johtamistapaansa arvostellaan lehtijutussa ankarasti.

Täyden tukensa Soneralle ja sen johdolle antaneen Saapungin mukaan yhtiöllä ei ole mitään yleistä johtajaongelmaa.

-Sonera on Suomen yhtiöiden helmi, eräs niistä, ja helmena se halutaan pitää. Ja nyt haluan kyllä työrauhan tuonne toimivan johdon suuntaan, Saapunki sanoo.

Soneran tilanne kiinnostaa myös valtiota, onhan se edelleen yhtiön suurin omistaja. Valtio toivoo saavansa osakkeistaan hyvän hinnan, mutta osakkeen hinta on laskenut. Uusia kohuja ja kurssilaskuja ei siis haluta.

Johto ei kommentoi


Samalla kun hälytysäänet soivat Soneran ulkopuolella, on talon päälle laskeutunut lähes täydellinen hiljaisuus. Sekä toimitusjohtaja Relander että hallituksen puheenjohtaja Markku Talonen ovat vaiti. He kieltäytyvät kommentoimasta väitteitä yhtiön strategian puutteista tai johtajuusongelmista.

-Sonera ei kommentoi nimettöminä esiintyvien lähteiden pohjalta kirjoitettua lehtijuttua, sanoo viestintäjohtaja Jari Jaakkola.

Soneran kurssi on hiipunut maaliskuun huippulukemista jo 80 prosenttia. Ongelma on kolmannen sukupolven matkapuhelinlisenssien hintaralli. Soneran osuus Saksan luvasta on noin 20 miljardia markkaa. Yhtiö onkin ollut halukas pienentämään 43 prosentin osuuttaan Saksan 3G-konsortiossa.

Lisenssien hinnat ovat kuitenkin laskeneet, joten osuuden myyminen hyvällä hinnalla on hankalaa. Esimerkiksi Italissa lupien hinnat liki puolittuivat Saksan tasosta ja Ranskassa neljää huomattavasti halvempaa lupa tavoittelee enää pari yhtymää.

Epärealistiselta vaikuttaa myös Soneran näkymä siitä, että se kuittaisi kolmannen sukupolven matkapuhelininvestointinsa vuoteen 2006 mennessä. Realistisempi vuosiluku lötyy vasta 2010 tuolta puolen.

Soneran strategiaa pidetään nyt uhmakkaana vaikka aiemmat ulkomaanoperaatiot kuten Baltia, Turkki ja Yhdysvallat ovatkin olleet varsin tuottoisia. Niissä yhtiötä auttoi kokemus Suomen markkinoilta. Kolmannen sukupolven matkapuhelinmarkkinoita kukaan ei ole testannut ja nyt kun ne ovat hankaluuksissa, Sonera on leikissä varsin pieni yhtiö.

Markkinoilla odotetaankin nyt tietoa mahdollisesta liittoutumisesta, sillä se pitää yhtiön hintaa yli 20:ssä eurossa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat