Mainos

Saanatunturin valaisija kritiikistä: "Ei kaikkia voi miellyttää"

Kuuden suuren Luminous Finland 100 -valotaidekokonaisuuden isä, valotaitelija Kari Kola kummastelee Saanatunturin valaisusta nousutta kritiikkiä.

Suomen Akatemian tutkija Taarna Valtonen sanoi tänään Ylen haastattelussa, että alueen alkuperäisasukkaat, saamelaiset, on jätetty projektissa huomiotta.

–  Tämä on erikoinen väite. Me olemme saamelaiskäräjiltä saaneet luvat tähän jo viime tammikuussa, muutenhan emme voisi tätä tehdä. Ensimmäisen kerran keskustelimme 1,5 – 2 vuotta sitten ja teimme heidän luvillaan koevalaisun, Kola sanoo.

Valtosen mukaan saamelaisia ei mainita sanallakaan valotaideteoksen taustatiedoissa ja kuvauksessa. Saamelaisiin suhtaudutaan tutkijan mukaan kuin heitä ei olisi olemassakaan.

–  Jos tämmöisessä konseptissa ruvetaan nyt sanamuotoihin takertumaan, niin vähän erikoiselta se tuntuu. Mutta ehkä hän hakee sitten jotain huomiota, mitä taas minä en ymmärrä, Kola kuittaa.

Tarkoituksena yhdistää, ei erottaa

Kola itse kertoo pyrkivänsä teoksessaan yhdistämään, ei erottamaan ihmisiä.

– Toivon, että tämä toteuttaa myös tältä osin Yhdessä-teemaa. Minä toivoisin, että tämä yhdistäisi saamelaisia ja muita alueen ihmisiä eikä suinkaan erottaisi. Jokaisella on tietysti oikeus mielipiteeseen, mutta minun tarkoituksenani on tehdä positiivisia asioita. Tarkoitus on nostaa esille tätä uniikkia paikkaa, ei suinkaan tehdä sille hallaa, Kola kiteyttää.

Taitelija kertoo, ettei täysin yllättynyt saamastaan kritiikistä.

–  Kyllä arvasin, että kaikki eivät tykkää. On hyvä, että keskustelua herää. Asioista voidaan keskustella ja se herättää monenlaisia mielleyhtymiä. Ei kaikkia voi miellyttää, eikä taidetta voi lähteä siitä näkökulmasta tekemään, että miellyttää ihmisiä.

Luminous-valotaidekokonaisuus alkoi uudenvuodenaattona Töölönlahden valaisulla Helsingissä. Sen jälkeen olivat vuorossa Savonlinna, Näsinneula Tampereella, Kuusisaari Oulussa sekä maanantaina ja tiistaina valaistava Kilpisjärven Saanatunturi. Viimeisenä valaistaan Turun Linna tiistaina ja keskiviikkona.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.