Mainos

Sään ennustaminen lasten leikkiä talousennustamiseen verrattuna

Kukaan tässä maailmassa ei oikeasti osaa ennustaa mitä taloudessa tapahtuu seuraavaksi. Ei edes kauppakorkeakoulun professori, ja hän sanoo lisäksi, ettei kukaan muukaan osaa.

- On paljon tahoja, jotka pyrkivät ennustamaan taloutta ja saamaan ihmiset uskomaan siihen, mutta todistetusti kukaan ei ole pystynyt talouden tulevaisuutta ennustamaan, sanoo rahoituksen professori Markku Kaustia Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta

Hänen mukaansa on yhtä vaikeaa osoittaa nähneensä ufon kuin kykenevänsä tekemään luotettavia talousennusteita.

Vielä vertailua: sään ennustaminen on karkeasti arvioituna noin tuhat (ehkä jopa miljoona) kertaa helpompaa kuin talouden ennustaminen.

- Vaikka sää vaihtelee, ei ilmasto paljon muutu - ainakaan nopeasti. Sään ennustamiseen on tietyt säämallit. Talous voi puolestaan heilahtaa kertaheitolla. Siihen vaikuttavat monet yllättävät tekijät, kuten ihmisten odotukset, selittää Kaustia.

Samaan syssyyn hän kertoo myös sen, että oikeasti kukaan ei voi antaa takeita siitä kannattaako ihmisten säästää tai sijoittaa. Pankit voivat kaatua, konkursseja saattaa tulla, rahat voivat mennä.

- Takeita ei ole, hän toteaa.

Kaustia ei kuitenkaan usko talouden kriisien pelottavan ihmisiä pois pankkien liepeiltä.

- Siinä voi käydä juuri päinvastoin. Ihmiset alkavat epävarmuuden aikoina kääntyä entistä enemmän pankkien puoleen. Säästää pahan päivän varalle, sanoo Kaustia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.