Mainos

Sään ääri-ilmiöt lisääntyivät ennätysmäisesti alkuvuonna

Alkuvuonna maailman ihmisten elämää vaikeuttivat Etelä-Aasian rajut tulvat, Pohjois-Euroopan ja Kiinan rankkasateet sekä Etelä Euroopan ja Venäjän helteet.

Maapalloa ravistelivat alkuvuonna monet ennätyksiä rikkoneet sään ääri-ilmiöt, kertoi YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö WMO.

WMO:n mukaan maailman tammikuun keskilämpötila oli 1,89 Celsiusastetta keskimääräistä korkeampi. Huhtikuun keskilämpötila puolestaan oli maailmanlaajuisesti 1,37 ja Euroopassa jopa neljä Celsiusta tavallista korkeampi.

Alkuvuoden lämpötilat olivat todennäköisesti myös korkeimmat koskaan mitatut. Maapallon keskilämpötiloja on tilastoitu vuodesta 1880 alkaen.

Alkuvuonna maailman ihmisten elämää vaikeuttivat muun muassa Etelä-Aasian rajut tulvat, Pohjois-Euroopan ja Kiinan rankkasateet sekä Etelä Euroopan ja Venäjän helteet.

Useimmat tiedemiehet uskovat, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä. WMO:n edustaja Omar Baddour sanoi kuitenkin, että vuoden jälkimmäisen puoliskon sääilmiöitä on mahdoton ennustaa.

WMO pyrkii parantamaan ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkkailua erityisesti kehitysmaissa, joita tulvien, kuivuuden ja myrskyjen odotetaan piinaavan tulevaisuudessa kaikista ankarimmin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.