Mainos

Sään ääri-ilmiöt lisääntyivät alkuvuonna

Euroopassa lämpötila oli huhtikuussa jopa neljä Celsiusastetta tavallista korkeampi. Tutkijoiden mukaan sään ääri-ilmiöt tulevat lisääntymään ilmastonmuutoksen myötä.

Maapalloa ovat ravistelleet alkuvuonna monet ennätyksiä rikkoneet sään ääri-ilmiöt. YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n mukaan maailman tammikuun keskilämpötila oli 1,89 Celsiusastetta keskimääräistä korkeampi. Huhtikuun keskilämpötila puolestaan oli maailmanlaajuisesti 1,37 ja Euroopassa jopa neljä Celsiusta tavallista korkeampi.

Alkuvuoden lämpötilat olivat todennäköisesti myös korkeimmat koskaan mitatut. Maapallon keskilämpötiloja on tilastoitu vuodesta 1880 alkaen.

Maailman ihmisten elämää vaikeuttivat alkuvuonna muun muassa Etelä-Aasian rajut tulvat, Pohjois-Euroopan ja Kiinan rankkasateet sekä Etelä-Euroopan ja Venäjän helteet.

Useimmat tiedemiehet uskovat, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä.

WMO pyrkii parantamaan ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkkailua erityisesti kehitysmaissa, joita tulvien, kuivuuden ja myrskyjen odotetaan piinaavan tulevaisuudessa kaikista ankarimmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.