Mainos

Saamenkieliset uutiset halutaan säännöllisiksi

Yleisradion mukaan saamenkielisten uutisten säännöllinen lähetysaika on esillä seuraavan kerran tulevana syksynä.

Saamenkielisten tv-uutisten Oddasatin valtakunnallisen lähetysajan myöhäisyys ja epäsäännöllisyys on suututtanut uutisten katsojat. Internetissä kerättävän adressin pysyvän lähetysajan puolesta on allekirjoittanut jo yli 3000 kansalaista.

Saamenkielisiä uutisia esitettiin aiemmin Yle24-kanavalla kahdesti päivässä. Kun Yle24 lopetettiin, uutiset siirtyivät FST5-digikanavalle. Nyt uutisilla ei ole säännöllistä, valtakunnallista lähetysaikaa.

Adressin aloittanut Outi Korpilähde kertoo, että uutisten katsojat ehtivät muutaman vuoden aikana tottua säännöllisiin uutislähetyksiin.

- Eihän se ole mistään kotoisin, että joka päivä on erikseen etsittävä uutisten lähetysaika.

Korpilähteen mukaan saamen kielen asema on parantunut huomattavasti koululaitoksessa ja yleensä yhteiskunnassa viimeisten viidentoista vuoden ajan. Säännöllisten lähetysten poistuminen merkitsee hänen mielestään takapakkia saamen kielelle ja kulttuurille.

- On kuitenkin yhteiskuntapoliittinen epäkohta, että väestö pakotetaan seuraamaan heitä itseään koskevat asiat heille vieraalla kielellä.

Saamenkielisiä uutisia seuraavat Korpilähteen mukaan muutkin kuin saamea äidinkielenään puhuvat, esimerkiksi saamen kielen opiskelijat. Lisäksi yli puolet saamelaisista asuu nykyään saamelaisalueen ulkopuolella.

Yleisradion ohjelmistoalueen johtajan Olli-Pekka Heinosen mukaan saamenkieliset uutiset eivät sopineet Yle24-kanavan tilalle tulleen Yle Ekstran kaavioon, joten uutiset siirrettiin FST5:lle.

Pohjois-Suomessa eli Rovaniemestä pohjoiseen olevalla lähetysalueella saamenkieliset uutiset tulevat joka päivä kello 18.15. Uutiset ovat saatavilla tekstitettyinä internetissä heti lähetyksen jälkeen.

- Mielestäni netin tekstitetty versio on sinänsä hyvää palvelua muuta Suomea koskien. Ymmärrämme kyllä huolen, joka liittyy siihen, että FST5:n lähetysaika ei ole täsmälleen sama joka kerta.

Ohjelmakaavioita tarkastellaan Heinosen mukaan uudelleen tulevana syksynä, jolloin selvitetään myös saamenkielisten uutisten lähetysaikaa.

Adressi luovutetaan syksyllä Yleisradion hallintoneuvostolle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.