Mainos

Saamelaisten oikeudet tulossa kansallispuistolakiin

Eduskunta joutuu korjaamaan hallituksen esitystä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston perustamisesta.

Muutoksella turvataan saamelaisten ja paikallisen väestön oikeus kalastukseen, metsästykseen sekä puun keräämiseen kotitarpeiksi. Muutoksen tekeminen varmistui käytännössä tänään, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa hallituksen esityksestä.

Valiokunnan mielestä kansallispuistolaki voidaan hyväksyä tavallisen lain tapaan ilman vaikeutettua säätämisjärjestystä vain, jos saamelaisten ja paikallisten oikeuksien pääperiaatteet kirjataan lakiin.

Hallituksen lakiesitys turvaa poroelinkeinon harjoittamisen, mutta kalastusoikeutta se rajoittaa laajemmin kuin luonnonsuojelulaki edellyttää. Myös paikallisen väestön metsästysoikeuksia rajoitettaisiin. Lakiesityksen perustelujen mukaan näitä rajoituksia lievennettäisiin valtioneuvoston asetuksella ja tällä tavoin turvattaisiin saamelaisten ja paikallisten asukkaiden perinteiset oikeudet. Perustuslakivaliokunnan mielestä tämä ei riitä, vaan näiden oikeuksien pääperiaatteiden pitää käydä ilmi jo laista.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto koostuu jo vuonna 1938 perustetusta Pallas-Ounastunturin kansallispuistosta ja sen eteläpuolella sijaitsevasta Ylläs-Aakenustunturin alueesta. Näin Länsi-Lappiin syntyy pohjois-eteläsuunnassa lähes sadan kilometrin pituinen suurkansallispuisto. Noin 102 000 hehtaarin alueen omistaa valtio.

Edistysaskel saamelaisten oikeuksille

Saamelaiskäräjien lakimiessihteeri Heikki Hyvärinen pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa edistysaskeleena saamelaisten oikeuksille. Perustuslaissa on turvattu saamelaisten oikeus harjoittaa poronhoitoa, kalastusta ja metsästystä.

- Tähän saakka saamelaisten elinkeino-oikeudet on mainittu ainoastaan lain "ylätasolla" perustuslaissa. Mihinkään muuhun lakiin ei oikeuksia ole kirjattu, Hyvärinen sanoo.

Muun muassa luonnonsuojelulaissa metsästys ja kalastus kielletään kansallispuistoissa, mutta siihen annetaan mahdollisuus tehdä poikkeus asetuksella. Tämä on ollut Hyvärisen mukaan väärin.

- Yksilön perusoikeudesta ei voida säätää asetuksella, vaan se tulee kirjata suoraan lakiin, tässä tapauksessa Ylläs-Pallas-lakiin, kuten perustuslakivaliokunta haluaa, Hyvärinen korostaa.

Hyvärinen on tyytyväinen myös siitä, että perustuslakivaliokunnan lausunnossa viitataan Wirilanderin selvityksen mukaiseen lapinkylien vanhaan maanomistusoikeuteen.

- Valtion nykyinen maanomistusoikeus on myös viimeaikaisen tutkimuksen mukaan epäselvä, Hyvärinen lisää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.