Mainos

Saamelaisten maankäyttöoikeus pian lakiin

Saamelaisten oikeuksien turvaamisten lisäksi laki pyrkii ottamaan myös muiden paikallisten oikeudet tasapuolisesti huomioon.

Saamelaisten maankäyttöoikeudet turvataan pian lakitekstissä. Lain tavoitteena on vihdoinkin poistaa esteet ILO:n alkuperäiskansasopimuksen ratifioimisen tieltä. Loppusuoralla olevassa laissa ei puututa vuosikymmeniä puhuttaneeseen saamelaisten maanomistusoikeuteen.

Lakiehdotusta ovat viime syksystä työstäneet oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Eero J. Aarnio ja saamelaiskäräjien lakimiessihteeri Heikki J. Hyvärinen. Lainvalmistelutyö saa päätöksensä aikataulun mukaisesti toukokuun lopussa ja hanke esitellään oikeusministeri Leena Luhtaselle jo ensi viikolla.

Lain valmistelulla on vahva poliittinen tuki. Se perustuu pääministerin johtaman viisihenkisen ministerityöryhmän linjauksiin.

- Kysymys on saamelaisten maankäyttöoikeuden turvaamisesta sillä tavoin, että saataisiin poistettua esteet ratifioida ILO:n alkuperäiskansasopimus. Kun laki perustuu maankäyttöoikeuden turvaamiseen, siinä jätetään sivuun maan omistukseen liittyvät kysymykset, Aarnio kertoo.

Laissa ei puututa yksityisten henkilöiden oikeuksiin. Saamelaisten oikeuksien turvaamisten lisäksi laki pyrkii ottamaan myös muiden paikallisten oikeudet tasapuolisesti huomioon.

Saamelaisalueelle hahmotellaan Norjan kaltaista yhteishallintomallia, jossa ovat mukana sekä saamelaiset että muut paikalliset asukkaat. Lakiehdotuksen mukaan viranomaisen tulisi maankäyttöä koskevissa asioissa pyytää tältä saamelaisalueen hallintoelimeltä lausuntoa.

Oikeusministeriö on työstänyt saamelaisten maankäyttö- ja maanomistusasiaa eri selvitysmiesten ja toimikuntien avulla jo vuodesta 1999. Aarnion mukaan maanomistuskysymyksen ohittaminen mahdollistaa nyt asian pikaisen ratkaisun. Vuosia venynyt oikeusministeriön tilaama maaoikeustutkimus julkaistaan omassa aikataulussaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.