Mainos

Saamelaiset juhlivat kansallispäiväänsä

Tänään vietetään saamelaisten kansallispäivää. Sisäasiainministeriö suosittaa yleistä liputusta saamelaisalueilla Pohjois-Lapissa.

Saamelaiset juhlivat tänään kansallispäiväänsä. Saamelaiset ovat Euroopan pohjoisin ja Pohjoismaiden ainoa alkuperäiskansa. Omaa kansallispäivää saamelaiset ovat viettäneet jo kymmenkunta vuotta.

Oman lipun saamelaiset saivat vuonna 1986. Kansallispäivän päivämäärä 6.2. tulee päivästä, jolloin Norjan ja Ruotsin saamelaiset pitivät ensimmäisen yhteisen kokouksen Trondheimissa kansansa asioiden edistämiseksi vuonna 1917.

Sisäasiainministeriö suosittaa yleistä liputusta saamelaisalueilla Pohjois-Lapissa kansallispäivän kunniaksi.

Kieli määrittää saamelaisen

Pohjoismaissa saamelaisuus määritellään kielen perusteella. Saamelaiseksi katsotaan henkilö, joka itse pitää itseään saamelaisena ja joka itse tai jonka vanhemmista tai isovanhemmista vähintään toinen on äidinkielenään oppinut saamen.

Norjassa asuu yli 40 000 saamelaista, Ruotsissa yli 20 000, Suomessa 6 500 ja Venäjällä 2 000. Saamelaisten asuma-alue ulottuu Norjassa ja Ruotsin sisämaassa noin Vaasan korkeudelle, pohjoisessa Jäämereen ja idässä Kuolan niemimaalle. Suomen saamelaisalueen eteläraja on Sodankylän kunnan pohjoisosassa, Vuotsossa. Suomen saamelaisväestöstä noin kolmannes asuu varsinaisen kotiseutualueensa ulkopuolella.

Saamen kieliä on useita, jopa yhdeksän erilaista. Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä: pohjois- inarin- ja koltansaamea. Suomessa saamen kielen virallista asemaa ja käyttöä pyritään turvaamaan vuonna 1992 voimaan tulleella kielilailla. Saamen kieltä on oikeus käyttää viranomaisissa asioitaessa. Käytännössä tämä tarkoittaa vain tulkki- ja käännöspalveluja. Huonoimmassa asemassa ovat inarin -ja koltansaame.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.