Mainos

Saamelaisasioiden kokous Tukholmassa

Pohjoismainen saamen kielen palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa.

Oikeusministeri Johannes Koskinen

Oikeusministeri Johannes Koskinen osallistuu tänää saamelaisasioiden yhteensovittamisesta vastaavien ministerien ja saamelaiskäräjien puheenjohtajien yhteiseen kokoukseen Tukholmassa.

Norjaa kokouksessa edustaa kunta- ja alueministeri Erna Solberg ja Ruotsia maatalousministeri Ann-Christin Nykvist. Suomen saamelaiskäräjiä edustaa saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pekka Aikio.

Kokouksen yhteydessä jaetaan ensimmäistä kertaa pohjoismainen saamen kielen palkinto - Gollegiella. Palkinnon suuruus on 12 500 euroa. Palkinnon jakavat keskenään norjalainen Ella Holm Bull ja inarinsaamelainen yhdistys Anarâskielâ servi.

Ella Holm Bull palkitaan elämänmittaisesta työstään eteläsaamen kielen hyväksi. Hän on kirjoittanut muun muassa lukuisan määrän eteläsaamenkielisiä oppikirjoja.

Anarâskielâ servi -yhdistys, joka perustettiin Inarissa vuonna 1986, palkitaan määrätietoisesta ja onnistuneesta työstä inarinsaamen kielen elvyttämiseksi. Yhdistys on harjoittanut kielipesätoimintaa sekä julkaissut omaa lehteä ja kirjoja.

Kokouksessa on tarkoitus keskustella myös mahdollisesta Venäjä-yhteistyöstä saamelaisasioissa, pohjoismaisesta saamelaistutkimuksesta ja saamenkielisen atk-tuen kehittämisestä. Jokavuotinen pohjoismainen saamelaisasioiden tapaaminen on nyt järjestyksessään neljäs.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.