Saako matkustajakoneessa kuljettaa plutoniumia?

Norjalaislehti Klassekampen kertoi tällä viikolla, että Norjassa on säännöllisesti kuljetettu vaarallista radioaktiivista plutoniumia tavallisilla reittilennoilla.

Ryhmäpäällikkö Jorma Kivinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista, saako plutoniumia kuljettaa matkustajakoneessa?

– Vaarallisten aineiden kuljetuksesta on olemassa kansainväliset määräykset. Niissä on millintarkkaan selitetty, mitä aineita saa kuljettaa ja millä ehdoilla. Suomessa ja Norjassa pelataan samoilla säännöillä.

– Vaarallisten aineiden ilmakuljetus on ihan yleistä Suomessakin sekä matkustaja- että rahtialuksilla. Radioaktiivisia aineita saa yleensä kuljettaa ilma-aluksilla, kunhan ne pakataan oikein. Esimerkiksi sairaaloille toimitetaan radioaktiivisia lääkkeitä reittilennoilla jopa päivittäin. Säteilyturvakeskuksen mukaan plutoniumia voitaisiin kuljettaa ilma-aluksessa muutamia grammoja.

Onko plutoniumia kuljetettu Suomessa?

– Ei ole tiedossa. Ei sitä Suomesta lähetetä tai tänne tuoda. Jos kuljetetaan normaaleja vaarallisia aineita kuten rikkihappoa, viranomaisten ei tarvitse tietää yksittäisestä kuljetuksesta. Jotkin radioaktiiviset aineet vaativat viranomaisilmoituksen tai -luvan. Yhtään lupakäsittelyä plutoniumista ei tietääkseni ole koskaan Suomessa ollut.

Eikö plutoniumin kuljettaminen ole vaarallista?

– Ei, kun määrät ovat pieniä ja turvallisuutta hoidetaan oikealla pakkaamisella ja suojaetäisyydellä ihmiseen.

Eikö ole outoa, että plutoniumia saa viedä lentokoneeseen, mutta sukkapuikkoja ei saa viedä matkustamoon?

– Pitää huomioida, että jos plutonium kulkee, se kulkee rahtina. Sitä ei voi kukaan sieltä napata ja käyttää väärin matkustamossa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat