Mainos

Saako euro taas takaiskun? - Irlanti päättää

Irlantilaiset äänestävät tänään siitä, liittyykö maa EU:n talouskurisopimukseen.

Mielipidekyselyt povaavat voittoa sopimuksen kannattajille. Yllätykset ovat kuitenkin mahdollisia, sillä miltei kolmasosa äänestäjistä ei ole osannut sanoa kantaansa.

– Äänestyksestä odotetaan jännittävää, vaikka mielipidemittaukset osoittavat, että irlantilaiset äänestävät talouskurisopimuksen puolesta. Mielipidemittaukset ovat olleet ennenkin täällä Irlannissa väärässä, niin sitten ollaan vasta varmoja, kun kaikki äänet on laskettu, tilannetta Irlannin Dublinissa seuraava Anne Sjöholm kertoi Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa.

Talouskurisopimukseen on näillä näkymin tulossa mukaan 25 maata. Vain Irlannissa järjestettäneen liittymisestä kansanäänestys.

– Irlanti ei voi tämän sopimuksen toteutumista estää enää yksin, sillä sopimuksen synty ei enää vaadi jokaisen euromaan hyväksyntää. Mutta tilannetta seurataan tarkasti koko Euroopassa. Jos irlantilaiset äänestävät sopimusta vastaan, onhan se taas yksi takaisku lisää eurolle, Sjöholm toteaa.

Äänestys päättyy puolilta öin Suomen aikaa.

Sopimuksen tavoitteena on saada jäsenmaiden budjetit tasapainoon.

Vaikutukset pitkällä aikavälillä

Suomen Pankin toimistopäällikkö Samu Kurri toivoo, että irlantilaiset äänestävät talouskurisopimuksen puolesta. Hänen mukaansa sopimuksen noudattaminen olisi hyväksi Irlannille itselleen.

– Tällä sopimuksella voidaan huolehtia pitkällä aikavälillä siitä, että taloudenpito on tervettä. Se voi osoittaa, että maksaa velkansa takaisin, eikä velkaannu kestämättömästi, Kurri sanoi Huomenta Suomessa.

Hänen mukaansa Irlannissa onkin jo ensimmäisiä merkkejä talouden vakautumisesta.

– Irlanti ei ole vielä kuitenkaan missään nimessä kuivilla. Sillä on vielä pitkä taival edessä. Heidän talouttaan tukee vahva vientisektori, mutta kotimainen kysyntä ja investoinnit ovat supistuneet, Kurri totesi.

(MTV3)

Katso Anne Sjöholmin kommentit Dublinista: (Huomenta Suomi 31.5.2012)

Katso Suomen Pankin toimistopäällikkö Samu Kurrin haastattelu: (Huomenta Suomi 31.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.