Mainos

Saako EU:ssa liikkua vapaasti? Perusoikeudesta keskustellaan Brysselissä

Ihmisten vapaata liikkuvutta käsitellään jälleen Euroopan unionin korkean tason neuvotteluissa. EU:n sisäministerit keskustelevat tänään Brysselissä muun muassa siitä, miten tämä perusoikeus voidaan säilyttää ja mitä tehdä Pohjois-Afrikasta tuleville pakolaisille.

EU:n yhteismarkkinoiden selkäranka on paitsi tuotteiden, palveluiden ja rahan myös ihmisten vapaa liikkuminen. Mutta talouskriisin kestäessä, populismin noustessa ja vaalien lähestyessä ihmisten vapaa liikkuminen kyseenalaistetaan entistä enemmän. 

Yhteensä 5 jäsenmaata - Britannia, Saksa, Itävalta, Hollanti ja Tanska - ovat sitä mieltä, että vapaata liikkuvuusoikeutta käytetään väärin.  Britannian pääministeri David Cameron haluaa nyt kokonaan neuvotella uudet liikkumisehdot.

Lampedusan tragedia puolestaan sai sisäministerit lupaamaan viimein lokakuussa konkreettisia toimenpiteitä. Niitä odotetaan nyt tänään täällä Brysselissä.

EU-komissio yrittää tänään tasoitella liikkumavapauden kyseenalaistamisen. On itsestään selvää, että tässä tilanteessa Romanian ja Bulgarian pääsy Schengen-alueeseen lykkääntyy aina vain kauemmas.

Helena Petäistö - Bryssel

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.