Mainos

Saakashvili varoitti "etnisistä puhdistuksista"

Georgian presidentti on varoittanut georgialaisväestön "etnisistä puhdistuksista" maasta irtautuneella Etelä-Ossetian alueella.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili on varoittanut georgialaisväestön "etnisistä puhdistuksista" Georgian kapinallisena pitämällä Etelä-Ossetian alueella. Viime yönä alueella sattuneessa ammuskelussa kuoli neljä georgialaista sotilasta.

Saakashvili varoitti maan turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen myös aluetta uhkaavasta "humanitäärisestä katastrofista" ja pyysi Euroopan ja Yhdysvaltain apua kriisin ratkaisemisessa.

Saakashvili toivoi, että kansainvälinen yhteisö käyttäisi vaikutusvaltaansa korkean tason neuvottelujen aloittamiseksi. Presidentin mukaan Georgia neuvottelisi mielellään suoraan sekä Ossetian kapinallisten että Venäjän edustajien kanssa.

Myös Venäjä on ehdottanut vastaavia kolmikantaneuvotteluja, mutta neuvottelut ovat siirtyneet kiistoihin siitä, miten ne pitäisi järjestää ja keiden pitäisi olla läsnä.

Levottomuudet kiristävät suhteita Venäjään

Etelä-Ossetian ja Abhasian levottomuudet ovat kiristäneen Venäjän ja Georgian välejä, vaikkakin Venäjän varaulkoministeri Valeri Loshtshinin sanoi lehtihaastattelussa tänään ystävyyden edelleen vallitsevan Venäjän ja Georgian välillä. Venäjä ei Loshtshinin mukaan missään tapauksessa suunnittele minkäänlaisia rangaistuksia Georgiaa vastaan.

Etelä-Ossetian raja-aluetta tulitettiin viime yönä Georgian puolelta. Georgialaislähteet kertoivat myös ammuskelusta Georgian puolelle rajaa.

Georgian poliisin mukaan yhteenotoissa sai surmansa neljä ihmistä, kaikki Georgian puolella sijaitsevassa Eredrin kylässä. Ossetialaisten mukaan 17 ossetialaissiviiliä haavoittui.

Venäjän tukeman Etelä-Ossetian ja Georgian rajalla ammuskeltiin myös eilen samalla kun Venäjän ja Georgian edustajat yrittivät liennytellä kriisiä Moskovassa käytävissä neuvotteluissa.

Georgian presidentti Mihail Saakashvili on vakuuttanut palauttavansa keskushallinnon alaisuudesta 1990-luvun alussa irtautuneet Etelä-Ossetian ja Abhasian Georgian hallintaan.

Etelä-Ossetia irtautui Venäläisten tuella Georgiasta Neuvostoliiton romahdettua, ja nyt alue haluaisi joko itsenäistyä täysin tai liittyä Venäjään.

(MTV3-STT-AFP-TT-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.