Mainos

Saakashvili käynnisti Georgian ja Venäjän uuden vuoropuhelun

Georgian ja Venäjän presidentit ovat sopineet neuvottelujen käynnistämisestä monilla aloilla.

Mihail Saakashvili

Georgian uusi presidentti Mihail Saakashvili on onnistunut käynnistämään Moskovassa Georgian ja Venäjän vuoropuhelun uudelleen. Saakashvili saapui Moskovaan jo eilen ja tapasi heti Moskovan diplomaattikoulun opiskelijoita ja venäläisiä liikemiehiä. Neuvottelut presidentti Vladimir Putinin kanssa käytiin tänään.

Saakashvili sanoi ennen neuvotteluja, että hän on valmis keskustelemaan kaikista maiden välisistä ongelmista. Hän korosti, että maiden väliset erimielisyydet pitää jättää historiaan.

Saakashvili on Moskovassa ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan presidenttinä. Vierailun ulkoiset puitteet ovat hyvin vaatimattomat, sillä Saakashvili sanoi haluavansa säästää valtion rahoja. Siksi hän saapui Moskovaan reittikoneella ja seurue joutui tyytymään turistiluokan paikkoihin.

Työryhmät töihin

Venäjän ja Georgian väliset suhteet ovat pitkään olleet pahasti tulehtuneet, ja yhteistyökeskustelut ovat polkeneet paikoillaan. Venäjä on syyttänyt Georgiaa Tshetshenian sissien tukemisesta.

Kansallismielisenä tunnetun Saakashvilin pelättiin vaikeuttavan kanssakäymistä edelleen mutta toisin näyttää käyneen. Presidentit sopivat neuvottelujen käynnistämisestä monilla aloilla, ja kumpikin osapuoli pidättyi kärkevistä lausunnoista.

Venäjän presidentin hallinnon varajohtaja Sergei Prihodko kertoi toimittajille, että presidentit päättivät käynnistää Abhasian ongelmia käsittelevien työryhmien toiminnan uudelleen. Mustanmeren rannalla sijaitseva Abhasia on julistautunut itsenäiseksi ja pyrkii Venäjän yhteyteen. Tbilisin hallituksen valta ei ole vuosiin ulottunut sen alueelle.

Georgian, Abhasian ja Venäjän edustajista koostuvien työryhmien on määrä käsitellä Abhasian energian saantia, rautatieyhteyksiä ja pakolaisten palaamista.

Yhteistä rajavalvontaa


Presidentit sopivat myös, että Pankisin solan alueella Tshetshenian vastaisella rajalla Venäjän ja Georgian rajavartijat aloittavat yhteisen rajavalvonnan. Keskusteluissa oli esillä myös Venäjän kahden tukikohdan poistaminen Georgiasta.

Georgia on vaatinut sotilaita poistumaan kolmen vuoden kuluessa. Venäjä vaatii enemmän aikaa ja korvauksia upseereiden asuntojen rakentamisesta. Venäjälle tärkeä neuvotteluvaltti on Georgian noin 140 miljoonan dollarin energiavelka. Presidentti Putin otti asian esille jo tervehdyssanoissaan.

Saakashvili onnistui ilmeisesti herättämään ainakin jonkin verran Putinin luottamusta, ja todellisen käänteen tapahtuminen maitten välisissä suhteissa riippuu siitä, miten käytännön neuvottelut vierailun jälkeen etenevät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.