Mainos

Saakashvili julistettiin voittajaksi Georgiassa

Georgian keskusvaalilautakunnan mukaan Mihail Saakashvili on voittanut maan presidentinvaalit. Etyj arvioi, että vaalit sujuivat pääosin kansainvälisten normien mukaisesti, Venäjä tyrmää Etyjin lausunnot "pintapuolisina".

Georgian keskusvaalilautakunnan mukaan Mihail Saakashvili on voittanut maan presidentinvaalit. Saakashvili sai lähes 53 prosenttia äänistä, joten toista kierrosta ei tarvita, viranomaiset kertovat.

Keskusvaalilautakunnan ilmoitus herätti hämmennystä, koska vielä illansuussa äänistä oli laskettu vasta neljännes.

Etyjin tarkkailijat arvelivat ääntenlaskennan päättyvän vasta ensi viikolla.

Oppositiolla laajat mielenosoitukset

Opposition kannattajat ovat osoittaneet tänään mieltään Saakashvilin voittoa vastaan. Maan pääkaupungin Tbilisin keskustassa on ollut jopa 10 000 ihmistä syyttämässä presidenttiä vaalivilpistä ja vaatimassa toista kierrosta.

-Tämä on terroria. Georgian kansaa on kuitenkin mahdoton lyödä. Puolustamme äänioikeuttamme laillisin keinoin, vakuutti opposition pääehdokas Levan Gatshetshiladze.

Marssi sujui rauhallisesti, mutta Gatshetshiladze varoitti palaavansa tukijoidensa kanssa kaduille tiistaina. Hänen mukaansa vallanpitäjät yrittivät estää toisen kierroksen peukaloimalla tuloksia.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj arvioi, että vaalit sujuivat pääosin kansainvälisten normien mukaisesti, joskin niissä oli myös puutteita. Tarkkailijoiden mielestä ehdokkaita ei esimerkiksi kohdeltu tasapuolisesti kampanjoinnin aikana.

Venäjä syytti Etyjiä pinnallisuudesta

Venäjä ilmoitti puolestaan pitävänsä Etyjin myönteistä lausuntoa pinnallisena. Maan hallitus syytti järjestön tarkkailijoita liian hätäisistä päätelmistä.

Venäjän ulkoministeriö korosti, että vaaleissa ilmeni lukuisia rikkeitä ja kampanjointi oli kaikkea muuta kuin vapaata ja avointa.

-Vaaleja leimasi opposition ehdokkaiden painostaminen. Heidän varainkeruuttaan myös vaikeutettiin ja medianäkyvyyttä rajoitettiin, ministeriö huomautti lausunnossaan.

(MTV3- STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.