Mainos

Säädökset tiukentuvat rehuteollisuudessa

Salmonellakohu johtaa tiukempiin säädöksiin rehuteollisuudessa ja koko ketjun toiminnassa.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan asetuksista keskustellaan jo lähipäivinä.

- Muutan säädöksiä niin, että ketju rehuteollisuudesta alkaen on tiukempi. Sanon suoraan, että meillä pitää ottaa käyttöön kuumennus- ja hapotusjärjestelmä, jotta salmonellaa ei ketjussa esiinny. Muutoksia tapahtuu niin pian kuin mahdollista, siitä ruvetaan neuvottelemaan ihan lähipäivinä.

Huomenta Suomessa vieraillut Anttila ei halua siirtää ruoka-apua pois EU:n maatalousbudjetista.

Suomessa leipäjonot ovat jo pidentyneet talostilanteen pahenemisen vuoksi. Samaan aikaan EU:ssa on käyty keskustelua EU:n ruoka-avun tulevaisuudesta. On väläytelty mahdollisuutta, että järjestelmää muutettaisiin jäsenmaille maksupohjaiseksi.

Suomessa on jaettu EU:n lahjoittamaa ruokaa lähes koko EU-jäsenyyden ajan. Anttilan mielestä ruoka-avun vastaanottaminen ei ole noloa hyvinvointivaltiolle, päinvastoin.

Anttila sanoo, että Suomi pysyy ruoka-avussa mukana jatkossakin.

- Suomella on asiaan selkeä kanta. Ruoka-apu kuuluu maatalouden luokkaan, josta kaikki kustannukset rahoitetaan EU:n toimesta, niin me vastustamme sitä, että osa rahoituksesta tulisi jäsenmaille. Tämä on pitkälti periaatteellinen kysymys.

EU:n ruoka-apua Suomessa jakavien järjestöjen mielestä ruoka-apua ei saa lakkauttaa , sillä monille ihmisille ruoka-avustukset ovat todella tärkeitä.

Alunperin ruoka-apu toimi keinona purkaa EU:n ylijäämävarastoja. Nykyisin EU ostaa jaettavia ruokia elintarvikevalmistajilta maatalousbudjetin rahoilla, sillä ylijäämän määrä on vähentynyt Euroopassa.

Anttila muistuttaa kuitenkin, että tilanne on muuttumassa.

- Esimerkiksi tällä hetkellä maitotuotteista ja sianlihasta on ylijäämää. Tilanne sahaa edestakaisin, välillä ollaan ylijäämissä ja välillä alijäämissä.

"Maailma muuttuu"

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on kritisoinut hallituksen budjettiriihen tuloksia. MTK.n mielestä hallitus ei pidä lupauksiaan kääntää maatalouden tulotasoa nousuun.

Anttila ymmärtää keskusliiton kritiikin mutta muistuttaa, että maatalous oli yksi niistä harvoista aihealueista, joista tehtiin konkreettisia päätöksiä.

- Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme saaneet kaksi päätöstä tilanteessa, jossa rahaa ei ole ylimäärin jaettavaksi.

Anttila kertoo, että hänen johtamansa tulo- ja kannattavuustyöryhmä yrittää hakea keinoja, joiden avulla tuottajien kustannuksia voitaisiin alentaa. Hän kuitenkin huomauttaa, että maailma ympärillä muuttuu.

- Me emme pysty kuitenkaan vaikuttamaan markkinoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.