Mainos

Saabilla edessä kohtalon syksy

Saabin autotehtaan pelastaminen konkurssilta nytkähti tänään eteenpäin, kun ruotsalainen rahoittajaryhmä Koenigsegg ilmoitti ostavansa Saabin GM:ltä. Saabin tuotannon jatkaminen edellyttää kuitenkin reilua lisärahoitusta.

Ruotsalainen urheiluautojen valmistaja Koenigsegg on tyytyväinen. Aiesopimuksen mukaan se saa Saabin miltei ilmaiseksi, ja miljardiveloistakin 75 prosenttia anteeksi. Kauppaan kuuluvat myös seuraavan sukupolven Saabin tuotanto-oikeudet - nekin ilmaiseksi.

- Teemme kaikkemme kaupan onnistumiseksi. 70 prosenttia rahoituksesta on valmiina. Siksi allekirjoitimme ostosopimuksen, sanoo Koeningsegg Ab:n toimitusjohtaja Christian von Koenigsegg.

Tämänpäiväisestä mediamylläkästä huolimatta Saabin pelastusoperaatiossa on yksi on gelma: siihen tarvittavat rahat eivät ole vielä läheskään kasassa.

- Sanoin tänään leikkisästi, että jos Saab olisi Usain Bolt, matkaa maaliin olisi vielä 95 metriä, kuvailee moottorijournalisti Håkan Matsson Dagens Industri -lehdestä.

Ainakin 300 miljoonaa euroa puuttuu edelleen. Lainaa haetaan nyt Euroopan investointipankilta, ja lainalle takuita Ruotsin hallitukselta, joka ei vaikuta ollenkaan vakuuttuneelta.

- Otamme kantaa luottotakuuseen kunhan kaikki kaikki tosiasiat ovat selvillä, vakuuttaa valtiosihteeri Göran Hägglund Ruotsin valtiovarainministeriöstä.

Ruotsin hallitus ei aio aio enää antaa suoraa tukea autoteollisuudelle budjettivaroista - se ei halua pelata uhkapeliä veronmaksajien rahoilla.

- Epävarmuus omistuksesta ei myy autoja. Ratkaisun on tultava syksyn aikana. Tilanne on itsetuhoinen: Saabin vuosituotanto on nykyisellä tasolla 25 000, sen pitäisi olla 150 000 autoa, muistuttaa moottorijournalisti Mattson.

Ruotsin hallitus ei aio aio enää antaa suoraa tukea autoteollisuudelle budjettivaroista - se ei halua pelata uhkapeliä veronmaksajien rahoilla.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta (Kymmenen uutiset 18.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.